ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Μέρισμα 25% των κερδών το 2024 και στο μέσο ευρωπαϊκό όρο τα επόμενα χρόνια

Eurobank: Μέρισμα 25% των κερδών το 2024 και στο μέσο ευρωπαϊκό όρο τα επόμενα χρόνια

Ως πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα μετά την 10ετή κρίση χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβίας την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών που αντιστοιχούν στο 1,40% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η Τράπεζα έλαβε την επίσημη έγκριση του SSM για την υποβολή αιτήματος επαναγοράς του 1,4% των μετοχών της και η διοίκηση αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στα επόμενα βήματα.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού που ανακοινώθηκε η πρόταση θα λάβει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου στην συνέχεια να τεθεί προς έγκριση από την γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου. Στην συνέχεια το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί στο ΤΧΣ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πράσινο φως θα δοθεί σε 6-8 εβδομάδες. Όπως διευκρίνισε η διοίκηση της Eurobank το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τα αποτελέσματα του 2022 και αντιστοιχεί στο 15% των λειτουργικών κερδών του Ομίλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημείωσε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αποτελεί το πρώτο βήμα στην στρατηγική ανταμοιβής των μετόχων και επανέλαβε ότι στόχος είναι η διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών το 2024 και η προσαρμογής της μερισματικής πολιτικής στο μέσο ευρωπαϊκό όρο τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αγοράς μετοχών αφορά 52.080.673 μετοχές που κατέχει το Ταμείο.

Ο επικεφαλής της Eurobank εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 θα υπερβεί το 2,5% και η επενδυτική βαθμίδα θα ανακτηθεί το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο στόχος για ισχυρή πιστωτική επέκταση το 2023 παραμένει, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αιτήσεων για χρηματοδότηση στους βασικούς κλάδους της οικονομίας (ενέργεια, υποδομές, κατασκευές, real estate και βιομηχανία), αλλά όπως εκτίμησε η διοίκηση της Eurobank, ο στόχος για νέα δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ το 2023, ενδέχεται να περιοριστεί κατά 10%-15%. Να σημειωθεί ότι το α’ τρίμηνο του έτους η πιστωτική επέκταση ήταν σταθερή εξαιτίας των υψηλών αποπληρωμών υφιστάμενων οφειλών κυρίως από τις επιχειρήσεις και η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου οφείλεται κυρίως στην πιστωτική επέκταση από την δραστηριότητα στο εξωτερικό με έμφαση στην Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Αύξηση κερδών το α’ τρίμηνο – «Ναι» από SSM για επαναγορά του 1,4% από ΤΧΣ

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει υψηλό για τη χώρα μας

Επενδυτική βαθμίδα: «Κλειδί» για φθηνότερη ρευστότητα σε τράπεζες και οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News