ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Γιατί εξαγοράσαμε την Άκτωρ – Η επόμενη ημέρα

Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Γιατί εξαγοράσαμε την Άκτωρ – Η επόμενη ημέρα

Έτοιμη να διεκδικήσει μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, είναι η Intrakat μετά από την εξαγορά της Άκτωρ που θα ολοκληρωθεί μόλις εξασφαλιστεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 
 
Όπως δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, εκτός από το σημαντικό ανεκτέλεστο έργων που αποκτά η Intrakat σε συνδυασμό με την Άκτωρ δημιουργείται και ένας όμιλος που θα έχει τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή μεγάλων έργων. 

«Η ανάγκη ήταν να δημιουργηθούν σταθερά κατασκευαστικά θεμέλια στην Intrakat, να αποκτήσει τεχνική επάρκεια και ικανότητα. Η Intrakat ήταν μια μικρότερη κατασκευαστική εταιρεία με διαφορετικό business plan στο παρελθόν με αποτέλεσμα σε πάρα πολλά αντικείμενα να μην έχει επαρκή εμπειρία, άρα ήταν υποχρεωμένη στο παρελθόν να αγοράζει ή νοικιάζει εμπειρία με ό,τι σημαίνει αυτό για το κόστος αλλά και δυσκολίες συμμετοχής σε έργα». 

«Το θέμα Άκτωρ για εμάς δεν είναι μόνο το ανεκτέλεστο, το οποίο προφανώς αυξάνεται ουσιωδώς και το μερίδιο αγοράς. Το σημαντικότερο και πιο ουσιαστικό είναι τεχνική επάρκεια και εμπειρία. Με την Άκτωρ η Intrakat έχει την επάρκεια και εμπειρία για να αναλάβει οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια που μας ενδιαφέρουν», δήλωσε ακόμη για να προσθέσει στη συνέχεια «για να το κάνεις το έργο δεν φτάνει να το πάρεις, πρέπει να έχεις κόσμο, εξοπλισμό και εμπειρία από το παρελθόν. Αυτά αγοράσαμε κυρίως μέσω της Άκτωρ». 

Στα 100 εκατ. ευρώ το τίμημα 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Εξάρχου, το τίμημα για την Άκτωρ είναι 100 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέσα σε 19 μήνες από την ολοκλήρωση της συναλλαγής από την Άκτωρ στην Ελλάκτωρ ως τμήμα ενδοομιλικών δανείων, με την εγγύηση της Intrakat. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου για την εξαγορά. «Η συναλλαγή η συγκεκριμένη δεν απαιτεί αύξηση κεφαλαίου και δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε τέτοια κίνηση» 

Όπως είπε ο κ. Εξάρχου, για την εξαγορά αξιοποιείται το ποσό των 50 εκατ. ευρώ από την τελευταία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που είχε εξάλλου καθοριστεί για εξαγορές, καθώς και ένα αδιάθετο ποσό 7 εκατ. ευρώ από παλαιότερη ΑΜΚ. Τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από τραπεζικό δανεισμό. 

Εφικτή η κερδοφορία στις κατασκευές 

Τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ, συνέχισε ο κ. Εξάρχου, θα εξασφαλιστούν από το cash flow της Άκτωρ, η οποία όπως είπε έχει λάβει τα τελευταία χρόνια μεγάλα έργα με χαμηλές εκπτώσεις της τάξης του 9% με 10% που θα εξασφαλίσουν ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, και αυτό παρά τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά και την γενικότερη ακρίβεια. «Έχουμε μια εικόνα για το ανεκτέλεστο της Άκτωρ, αν λειτουργήσουν τα έργα σωστά η αναμενόμενη κερδοφορία αρκεί όχι μόνο για να καλύψει τις ενδοομιλικές υποχρεώσεις προς την Ελλάκτωρ, αλλά και να αφήσει και κέρδη». Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Εξάρχου, αρκετά από τα νέα έργα είναι σε κοινοπραξία με την Intrakat οπότε υπάρχουν σημαντικές οικονομίες κλίμακος. 

Συνεργασία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις

Για τη σχέση που θα υπάρχει μεταξύ της Άκτωρ ως μέλος του ομίλου Intrakat, δηλαδή αφού εγκριθεί η συμφωνία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με την Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ, ο κ. Εξάρχου σημείωσε πως αυτή θα πραγματοποιείται με όρους αγοράς. Υπάρχουν όροι της συμφωνίας που ευνοούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση και αποκλειστικότητα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το μεγάλο deal που αλλάζει τις ισορροπίες στις κατασκευές

Intrakat – ΑΚΤΩΡ: Το νέο εταιρικό σχήμα θα διαθέτει ανεκτέλεστο κοντά 4 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News