Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 09:42
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Wade Adams – Adamas για την Άκτωρ

Ελλάκτωρ: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Wade Adams – Adamas για την Άκτωρ

Την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ανακοίνωσε και επίσημα ο όμιλος Ελλάκτωρ. 

«Η Εταιρεία, συμμορφούμενη πάντα με το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα με το άρθρο17 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και τις ρυθμίσεις του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαβεβαιώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες γνωστοποιήσεις σχετικά με την εξέλιξη της ανωτέρω διαδικασίας», αναφέρει ακόμη ο όμιλος στην ανακοίνωσή του.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής προσυμφώνου μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Πέμπτη σε δημοσίευμά της η Καθημερινή που σημείωνε ότι μεταξύ των δύο πλευρών επίκεται η υπογραφή προσυμφώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 150-160 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε τρεις εβδομάδες. Ενδεχόμενη εξαγορά της «Ακτωρ» από τη Wade Adams και την Adamas Group του Δ. Κούτρα θα οδηγούσε, ύστερα από τέσσερα χρόνια, στην επιστροφή του τελευταίου στην τεχνική εταιρεία.

Παιχνίδι για πολλούς και όχι μόνο για δύο

Όπως έγραφε το Business Talk της Δευτέρας, μπορεί η κοινοπραξία της Wade Adams με το Δημήτρη Κούτρα να έχει λάβει προβάδισμα στη μάχη για τον έλεγχο της Άκτωρ ωστόσο οι εξελίξεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προεξοφληθούν. Κατά πληροφορίες, την Παρασκευή επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση της Άκτωρ κατέθεσε στη διοίκηση της Ελλάκτωρ η ομάδα των επιχειρηματιών Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου. Σύμφωνα με την στήλη 

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση της «Ακτωρ» εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντική ρευστότητα στους βασικούς μετόχους του ομίλου «Ελλάκτωρ», τη Reggeborgh και τη Motor Oil που ελέγχουν την εισηγμένη με 46,1% και 29,87% αντίστοιχα. Ιδίως για τους Ολλανδούς της Reggeborgh, που απέκτησαν τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ» στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, θα οδηγήσει σε υπολογίσιμη υπεραξία, δεδομένου ότι τα μεγέθη της «Ακτωρ» έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Ενδεικτικά, το ανεκτέλεστο της «Ακτωρ» κατά τη χρήση του 2020 ανερχόταν σε 1,6 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί σε 2,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2022. Επίσης, το 2020 η λειτουργική κερδοφορία είχε διαμορφωθεί σε -155 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να περιορίζονται σε 70,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021 και να ελαχιστοποιούνται σε 0,1 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου η «Ελλάκτωρ» ολοκλήρωσε και την πώληση του 75% του κλάδου ΑΠΕ στη Motor Oil προς 671,5 εκατ. ευρώ, με την πώληση της «Ακτωρ» να περιορίζει το χαρτοφυλάκιο της «Ελλάκτωρ» στους τομείς των παραχωρήσεων («Ακτωρ Παραχωρήσεις») και της ανάπτυξης ακινήτων (Reds). Η απόφαση πώλησης του κατασκευαστικού βραχίονα της «Ελλάκτωρ» είναι συμβατή με το στρατηγικό πλάνο των μεγαλομετόχων του ομίλου για εστίαση στην ενέργεια και στο real estate. Η υλοποίηση κατασκευαστικών έργων με σημαντικό περιθώριο κερδοφορίας έχει γίνει δύσκολη άσκηση ύστερα και από την εκτόξευση του κατασκευαστικού και του ενεργειακού κόστους, αλλά και εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού. Για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ρίσκο –τουλάχιστον σε σχέση με την περίοδο των υψηλών εκπτώσεων– απαιτούνται ισχυρή ρευστότητα και συμπαγής χρηματοοικονομική διάρθρωση, με αποτέλεσμα η έξοδος από τον κλάδο, τουλάχιστον για ορισμένους μη παραδοσιακούς παίκτες, να φαίνεται ότι έχει περισσότερα οφέλη.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Παιχνίδι για πολλούς και όχι για δύο, η πώληση της Άκτωρ

Μια ανάσα πριν την εξαγορά της Άκτωρ από τη Wade Adams

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News