ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυτοματοποιημένες θυρίδες: Τα lockers που «ξεφυτρώνουν» παντού και οι επενδύσεις

Αυτοματοποιημένες θυρίδες: Τα lockers που «ξεφυτρώνουν» παντού και οι επενδύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί στην ΕΕΤΤ, ενώ τον Ιούνιο του 2021 οι αυτοματοποιημένες θυρίδες στην Ελλάδα ήταν λιγότερες από 20, τον Δεκέμβριο του 2021 πλησίασαν τις 200, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 είχαν εγκατασταθεί περίπου 850 μηχανήματα. «Ωστόσο», όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ, πρόκειται για ένα μέγεθος που εξελίσσεται συνέχεια, ενώ και άλλοι πάροχοι επιλέγουν να εγκαταστήσουν δίκτυα αυτοματοποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων. Τουλάχιστον 4 πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών έχουν οργανωθεί γύρω από την ανάπτυξη δικτύων αυτοματοποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων και, με βάση ανακοινώσεις στον Τύπο, αναμένονται και άλλοι.

Σε αυτόν λοιπόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο, τον κλάδο των αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων εισέρχεται ο όμιλος Olympia (συμφερόντων Π. Γερμανού), αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό, στην εταιρεία BOX NOW της Emma Capital. Το ποσοστό του Ομίλου Olympia είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διψήφιο, ενώ το τσέχικο fund που στην Ελλάδα έγινε κυρίως γνωστό από την επένδυσή του στον ΟΠΑΠ, παραμένει ισχυρός πλειοψηφικός μέτοχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η αλυσίδα λιανικής του ομίλου Olympia, η Public, είχε ξεκινήσει εμπορική συνεργασία με την BOX NOW -συνεργασία μάλιστα που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως- παρέχοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Public να επιλέγουν ως μέσο παράδοσης τις θυρίδες BOX NOW. Μέσα από την επένδυση αυτή ο Όμιλος Olympia επιδιώκει αφενός τη δημιουργία συνεργειών με την Public, την αλυσίδα και το marketplace, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου θυρίδων της BOX NOW όχι μόνο στην Ελλάδα, την Κροατία και τη Βουλγαρία, όπου ήδη η εταιρεία δραστηριοποιείται, αλλά και συνολικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η BOX NOW διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο με πάνω από 1.200 αυτόματα μηχανήματα παραλαβής δεμάτων, έχοντας εξυπηρετήσει ήδη 200.000 πελάτες στη χώρα μας, με ένα ευρύ δίκτυο 400 συνεργαζόμενων ηλεκτρονικών καταστημάτων. H εταιρεία ιδρύθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2021 με ιδιοκτήτη 100% την Emma Capital.

Τα μηχανήματα της BOX NOW τοποθετούνται σε εξωτερικούς, εύκολα προσβάσιμους χώρους και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς λειτουργούν αποκλειστικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο καταναλωτής, όταν ψωνίζει από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μπορεί να επιλέξει ως μέσο παράδοσης, εάν φυσικά το κατάστημα συνεργάζεται με την BOX NOW, την επιλογή «Παράδοση από Θυρίδα BOX NOW» και στη συνέχεια το επιθυμητό Αυτόματο Μηχάνημα Παραλαβής Δεμάτων που τον εξυπηρετεί. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες η παραγγελία παραδίδεται στο επιλεγμένο Αυτόματο Μηχάνημα Παραλαβής Δεμάτων, και τότε ο καταναλωτής λαμβάνει ένα SMS το οποίο του δίνει τον κωδικό PIN για το άνοιγμα της θυρίδας καθώς και οδηγίες προς το επιλεγμένο BOX NOW Locker. Έτσι, πηγαίνοντας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας στο Αυτόματο Μηχάνημα Παραλαβής Δεμάτων, καταχωρεί στο μηχάνημα το PIN και η αντίστοιχη θυρίδα ανοίγει αυτόματα, για να παραλάβει την παραγγελία του. Το δέμα περιμένει στη θυρίδα στη θυρίδα μέχρι και 3 ημέρες από την παράδοσή του.

Σημειώνεται ότι ήδη σε θυρίδες έχει επενδύσει μεταξύ άλλων η ACS, σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν τώρα τα ΕΛΤΑ, ενώ μεγάλο δίκτυο έχει αναπτύξει η Skroutz, διαθέτοντας πάνω από 600 μηχανήματα παραλαβής δεμάτων. Μάλιστα, το 2022 το 25% των παραγγελιών από το Skroutz Marketplace παραδόθηκαν σε αυτά τα μηχανήματα (Skroutz Points).

Η μείωση του κόστους και του χρόνου παράδοσης, η μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχεται στον καταναλωτή, αλλά και η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θεωρούνται τα κυριότερα πλεονεκτήματα της χρήσης θυρίδων έναντι της κλασικής παράδοσης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας.

Ποια είναι τα έσοδα που αναμένονται από μια μεγάλη επένδυση σε lockers; Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ υπολογίζονται ετησίως από 5,2 εκατ. ευρώ έως 20,30 εκατ. ευρώ στην περίπτωση ενός δικτύου με 2.200 μηχανήματα που συνολικά περιλαμβάνουν περί τις 6.600 θυρίδες. Το εάν ο τζίρος θα περιορίζεται στα 5,2 εκατ. ευρώ ή θα είναι τετραπλάσιος εξαρτάται από το ποσοστό χρήσης του δικτύου και τις ημέρες παραμονής των δεμάτων στις θυρίδες. Πιο συγκεκριμένα, στο βασικό σενάριο (62% ποσοστό χρήσης του δικτύου και παραλαβή εντός 3 ημερών από τους καταναλωτές), τα ετήσια έσοδα εκτιμώνται σε 10,23 εκατ. ευρώ Στο ευνοϊκό σενάριο (82% ποσοστό χρήσης του δικτύου και παραλαβή εντός 2 ημερών από τους καταναλωτές) τα εκτιμώμενα έσοδα βρίσκονται στα 20,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές σενάριο (42% ποσοστό χρήσης του δικτύου και παραλαβή εντός 4 ημερών από τους καταναλωτές) τα εκτιμώμενα έσοδα μειώνονται σχεδόν στο μισό από το βασικό σενάριο στα 5,2 εκατ. ευρώ. 

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ERGP (European Regulators Group for Postal Services), τα οποία όμως αφορούν την περίοδο προ πανδημίας, τα σημεία παρουσίας των εταιρειών ταχυμεταφορών στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί από 154 χιλ. το 2015 σε 179 χιλ. το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,2% την περίοδο 2015-2019. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των σημείων στα οποία έχουν εγκατασταθεί αυτοματοποιημένες ταχυδρομικές θυρίδες σε ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκαν από 19 χιλ. το 2018 σε 30 χιλ. το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 57% την περίοδο 2018-2019. Χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Πολωνία να έχουν εγκαταστήσει πάνω από 3 σημεία με αυτοματοποιημένες ταχυδρομικές θυρίδες ανά 10 χιλ. κατοίκους, ενώ 17 από τις 27 χώρες της ΕΕ διαθέτουν λιγότερα από 1 σημείο ανά 10 χιλ. κατοίκους. 

Οι επόμενες επενδύσεις 

Αυτή, πάντως, δεν αναμένεται να είναι η τελευταία κίνηση του ομίλου Olympia σε ό,τι αφορά το last mile. Η Public εξετάζει την εμπορική συνεργασία με εταιρεία που θα παρέχει υπηρεσία παρακολούθησης της παραγγελίας σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων, ενώ αρκετά κοντά φαίνεται να είναι σε ό,τι αφορά την επένδυση σε πλατφόρμα audiobook.

Διαβάστε επίσης: 

Ο όμιλος Olympia επενδύει στη BOX NOW

BoxNow: Με 1.200 αυτόματα locker θέλει να αλλάξει την αγορά του last mile

Πόσο ξοδεύουμε σε online αγορές – Τα προϊόντα που πρωταγωνιστούν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News