ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

BoxNow: Με 1.200 αυτόματα locker θέλει να αλλάξει την αγορά του last mile 

BoxNow: Με 1.200 αυτόματα locker θέλει να αλλάξει την αγορά του last mile 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Box Now για την εγκατάσταση αυτομάτων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων (smart lockers) στην Ελλάδα. Ήδη, μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο λειτουργίας, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει περισσότερα από 750 smart lockers και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ξεπεράσει τα 1.200 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Η αρχική επένδυση της εταιρείας, θυγατρικής της Emma Capital, άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα επενδυθούν ακόμη 7 εκατ. ευρώ, καθώς στόχος είναι να καλύψει το 75% των καταναλωτών της χώρας. Σήμερα, λειτουργεί κέντρο διανομής στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχει στόλο με 40 οχήματα για τις παραδόσεις και απασχολεί 70 άτομα προσωπικό.

Τι προσφέρουν τα smart lockers

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας σε δημοσιογραφική ενημέρωση, η Box Now δραστηριοποιείται στην λεγόμενη «αγορά του τελευταίου μιλίου» (Last Mile Delivery). Ωστόσο δεν υπόκειται στην κλασική αγορά των courier, καθώς δεν προσφέρει υπηρεσίες ίδιες με αυτές των παραδοσιακών εταιριών. Αντίθετα, ικανοποιεί ένα τμήμα της αγοράς το οποίο όταν κάνει τις αγορές του διαδικτυακά επιθυμεί έναν εναλλακτικό τρόπο παράδοσης, που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία.

Αντί να περιμένει κάποιος έναν courier μπορεί να επιλέξει το δέμα του να παραδοθεί σε κάποιο από τα αυτόματα μηχανήματα παραλαβής. Η εταιρεία υπόσχεται παράδοση ακόμη και την ίδια ημέρα στην Αττική και την επόμενη ημέρα από την αποστολή στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Όταν το δέμα φτάσει στο locker ο πελάτης λαμβάνει ένα SMS το οποίο με τον κωδικό PIN για το άνοιγμα της θυρίδας. Τα lockers βρίσκονται σε διάφορα σημεία (π.χ. βενζινάδικα, πάρκινγκ σουπερμάρκετ κλπ) τα οποία είναι προσβάσιμα 24 ώρες το 24ώρο.

Σήμερα η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερα από 130 ηλεκτρονικά καταστήματα, αριθμός που σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας αυξάνεται κάθε μήνα. Εκτός όμως από την παράδοση προϊόντων η εταιρεία προσφέρει και επιπλέον υπηρεσίες όπως αυτή της επιστροφής προϊόντων μέσω lockers, ενώ σύντομα θα υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής δεμάτων από ιδιώτες σε άλλους ιδιώτες.

Μια αναπτυσσόμενη αγορά

Η αγορά των έξυπνων θυρίδων παραλαβής δεμάτων αυξάνεται συνεχώς, ειδικά μετά από την πανδημία που έφερε το ηλεκτρονικό εμπόριο στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Fortune Business Insights η αξία της παγκόσμιας αγοράς smart lockers αναμένεται να αυξηθεί στα 1,83 δισ. δολάρια μέχρι το 2029 από 806 εκατ. δολάρια που υπολογίζεται φέτος. Στην Ελλάδα εκτός από τη Box Now έξυπνες θυρίδες αναπτύσσουν και άλλες εταιρείες όπως η Skroutz Last Mile του Skroutz.gr αλλά και εταιρείες courier όπως η ACS και η ΕΛΤΑ courier.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ψώνια στην πόρτα σας 24 ώρες την ημέρα: Η νέα «μάχη» του λιανεμπορίου

i-mall: Το πρώτο πλήρως ρομποτικό κατάστημα και τα σχέδια επέκτασης

Skroutz: Απέκτησε το 100% της EveryPay

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News