Business & Finance Τρίτη 3/01/2023, 22:08
BUSINESS & FINANCE

Ο Bankman-Fried δηλώνει αθώος στην υπόθεση απάτης της FTX – Τον Οκτώβριο η δίκη

Ο Bankman-Fried δηλώνει αθώος στην υπόθεση απάτης της FTX – Τον Οκτώβριο η δίκη

Ο Sam Bankman-Fried δήλωσε αθώος την Τρίτη στις κατηγορίες ότι εξαπάτησε επενδυτές στο πτωχευμένο πλέον ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, προκαλώντας απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό που οι εισαγγελείς αποκάλεσαν επική απάτη.

Ο 30χρονος κατηγορούμενος κατέθεσε την ομολογία του μέσω του δικηγόρου του για οκτώ ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής απάτης και της συνωμοσίας για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώπιον του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Κάπλαν όρισε δικάσιμο στις 2 Οκτωβρίου. Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας, Ντανιέλ Σασούν, εκτίμησε ότι η δίκη θα μπορούσε να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα αποδεικτικών στοιχείων στους δικηγόρους υπεράσπισης.

Ο Bankman-Fried κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες της FTX για να στηρίξει το hedge fund του Alameda Research, να αγοράσει ακίνητα και να κάνει χορηγίες εκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι σύνηθες για τους κατηγορούμενους σε ποινικές υποθέσεις να δηλώνουν αρχικά αθώοι. Μπορεί να αλλάξουν τις δηλώσεις τους αργότερα.

Ο Bankman-Fried, που τώρα είναι ξυρισμένος, φορούσε μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα με βούλες και κουβαλούσε ένα σακίδιο στο δικαστήριο.

Ο απόφοιτος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 115 χρόνια φυλάκισης αν καταδικαστεί.

Ο Bankman-Fried εκμεταλλεύτηκε την έκρηξη της αξίας του bitcoin και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για να δημιουργήσει μια καθαρή αξία που εκτιμάται σε 26 δισ. δολάρια και να γίνει ένας σημαντικός πολιτικός δωρητής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως η FTX κατέρρευσε στις αρχές Νοεμβρίου μετά από ένα κύμα αναλήψεων και κήρυξε πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου, εξαφανίζοντας την περιουσία του Bankman-Fried. Αργότερα δήλωσε ότι είχε 100.000 δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ο Bankman-Fried εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από τις Μπαχάμες, όπου ζούσε και όπου είχε την έδρα του το χρηματιστήριο.

Από την απελευθέρωσή του με εγγύηση 250 εκατ. δολαρίων στις 22 Δεκεμβρίου, ο Bankman-Fried βρίσκεται υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση και υποχρεούται να ζει με τους γονείς του, τον Joseph Bankman και την Barbara Fried, αμφότεροι καθηγητές στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Ο Κάπλαν έκανε δεκτό το αίτημα του Bankman-Fried να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματα δύο επιπλέον συνυπογραφέων της εγγύησης.

Οι δικηγόροι του Bankman-Fried δήλωσαν ότι οι γονείς του, οι οποίοι συνυπέγραψαν την εγγύηση, δέχονται απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα μετά την κατάρρευση της FTX και ότι και οι άλλοι συνυπογράφοντες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοια παρενόχληση εκτός αν τα ονόματά τους παρέμεναν μυστικά.

Ο δικαστής επέβαλε επίσης νέο όρο για την εγγύηση, λέγοντας ότι ο Bankman-Fried δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία της FTX ή της Alameda.

Η υπόθεση των εισαγγελέων ενισχύθηκε από τις ομολογίες ενοχής δύο εκ των στενότερων συνεργατών του Bankman-Fried τον περασμένο μήνα.

Η Caroline Ellison, η οποία ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda, και ο Gary Wang, πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της FTX, δήλωσαν ένοχοι για επτά και τέσσερις ποινικές κατηγορίες, αντίστοιχα, και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους εισαγγελείς.

Οι Bankman-Fried, Ellison και Wang μηνύθηκαν επίσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (Commodity Futures Trading Commission). Οι Ellison και Wang συμβιβάστηκαν με τις εν λόγω αστικές υποθέσεις.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της FTX, John Ray, γνωστός για τη δουλειά του στην πτώχευση της ενεργειακής εταιρείας Enron Corp, δήλωσε ότι η FTX διοικούνταν από εξαιρετικά ανεπαρκείς και άπειρους ανθρώπους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News