Business & Finance Δευτέρα 28/11/2022, 21:03
ΒUSINESS & FINANCE

BlockFi: Νέο «κανόνι» στην αγορά ctyptos – Κατέθεσε αίτηση για πτώχευση

BlockFi: Νέο «κανόνι» στην αγορά ctyptos – Κατέθεσε αίτηση για πτώχευση

Aίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ υπέβαλε σήμερα η BlockFi, αποτελώντας το τελευταίο θύμα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάρρευση της FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ. 

Η αίτηση πτώχευσης ήταν θέμα χρόνου μετά τα προβλήματα που παρουσίαζε η εταιρεία τον τελευταίο καιρό, με την αποτίμησή της στα 4 δισ.δολάρια με βάση τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της πέρυσι. Τον Ιούλιο παρουσίασε ζημίες από τα δάνεια που είχε χορηγήσει στο αντισταθμιστικό ταμείο cryptos Three Arrows Capital που κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να διασωθεί από τον Μπάνκμαν-Φράιντ. 

Μετά την κατάρρευση όμως της FTX στις αρχές του μηνός, η BlockFi αναγκάστηκε να παγώσει τις χορηγήσεις δανείων και τις αναλήψεις κεφαλαίων πελατών της. Τώρα, η εταιρεία πιστώσεων σε κρυπτονομίσματα πυροδοτεί ανησυχίες ότι θα ακολουθήσουν και νέες πτωχεύσεις από άλλους παίκτες που είχαν άνοιγμα σε αυτήν.

Η ίδια είχε παραδεχθεί ότι είχε «σημαντική» έκθεση στην FTX και θεωρεί ότι η όποια ανάληψη κεφαλαίων από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων θα καθυστερήσει πολύ. Η BlockFi διέθετε ενεργητικό αλλά και παθητικό της τάξης του 1 δισ. έως 10 δισ.δολαρίων, με περισσότερους από 100.000 πιστωτές, σύμφωνα με τα έγγραφα πτώχευσης που κατέθεσε σε δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ.  

Η εταιρεία είχε την υποστήριξη μίας σειράς επιφανών επενδυτών, μεταξύ των οποίων Bain Capital, Tiger Global, Coinbase, την εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου των διδύμων αδελφών Γουίνκλεβος και της Valar Ventures του Πήτερ Τιλ, με μερίδιο 19%, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η BlockFi καταγράφει την FTX US ως το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτή της, οφείλοντας στον αμερικανικό βραχίονα του Μπάνκμαν-Φράιντ περί τα 275 εκατ.δολάρια. Ο μεγαλύτερος πιστωτής της είναι η Ankura Trust, ενώ ταυτόχρονα οφείλει 30 εκατ.δολάρια και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στο πλαίσιο διακανονισμού ύψους 100 εκατ.δολαρίων που είχε κάνει με την ρυθμιστική αρχή τον Φεβρουάριο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Μ. Μόμπιους: Μακριά από τα κρυπτονομίσματα – Στα $10.000 το Bitcoin 

Υπό διωγμό τα crypto: H Νέα Υόρκη απαγορεύει την εξόρυξη bitcoin 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News