Business & Finance Σάββατο 10/12/2022, 18:53
BUSINESS & FINANCE

Και το LinkedIn έχει πρόβλημα με ψεύτικους λογαριασμούς – Πώς το αντιμετωπίζει

Το LinkedIn, όπως και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έχει αντιμετωπίσει μια έξαρση ψεύτικων προφίλ και προφίλ bot που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους χρήστες.

Και το LinkedIn έχει πρόβλημα με ψεύτικους λογαριασμούς – Πώς το αντιμετωπίζει

Όποιος εξαρτάται από το LinkedIn για την αναζήτηση θέσεων εργασίας, την εύρεση επιχειρηματικών εταίρων ή άλλων ευκαιριών, πιθανώς γνωρίζει ότι ο ιστότοπος επιχειρηματικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με ψεύτικα προφίλ. Αν και αυτό δεν διαφέρει από άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, παρουσιάζει ένα διαφορετικό σύνολο προβλημάτων για τους χρήστες που επιδιώκουν να χρησιμοποιούν το LinkedIn για επαγγελματικούς σκοπούς.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου, περισσότεροι από 21 εκατομμύρια ψεύτικοι λογαριασμοί εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν από το LinkedIn, σύμφωνα με την έκθεση της κοινότητας της εταιρείας. Ενώ το 95,3% αυτών των ψεύτικων λογαριασμών σταμάτησαν κατά την εγγραφή τους από αυτοματοποιημένα συστήματα άμυνας, σύμφωνα με την εταιρεία, υπήρξε σχεδόν 28% αύξηση των ψεύτικων λογαριασμών που εντοπίστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο. Το LinkedIn αναφέρει ότι έχει σήμερα περισσότερα από 875 εκατομμύρια μέλη στην πλατφόρμα του.

Ενώ η Microsoft -στην οποία ανήκει η LinkedIn, έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες νέες λειτουργίες για να βοηθήσει τους χρήστες να προσδιορίσουν καλύτερα αν κάποιος που επικοινωνεί μαζί τους είναι πραγματικό ή ψεύτικο προφίλ, οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας λένε ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες της πλατφόρμας για να προστατευτούν.

Οι δημιουργοί ψεύτικων προφίλ στο LinkedIn προσπαθούν μερικές φορές να προωθήσουν τη δέσμευση μέσω περιεχομένου που παραπέμπει σε κακόβουλους ιστότοπους, δήλωσε ο Mike Clifton, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής πληροφοριών και ψηφιακού στελέχους της Alorica, μιας παγκόσμιας εταιρείας εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών.

«Για παράδειγμα, βλέπουμε αυτά που κινούνται γύρω από αναρτήσεις και περιεχόμενο που προβάλλουν ένα εργασιακό γεγονός, όπως ένα σεμινάριο, το οποίο χρησιμοποιεί πραγματικές φωτογραφίες και πραγματικές πληροφορίες ανθρώπων για να νομιμοποιήσει τις πληροφορίες και να κάνει και άλλους να εγγραφούν, συχνά σε έναν ψεύτικο ιστότοπο τρίτου μέρους», δήλωσε ο Clifton.

Πώς να αποφύγετε την εξαπάτηση από ψεύτικα προφίλ

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά βασίζονται σε μια «ανθρώπινη πινελιά» για να δώσουν στους χρήστες του LinkedIn την εντύπωση ότι ένα ψεύτικο προφίλ ανήκει σε κάποιον που γνωρίζουν ή ότι σχετίζεται με κάποιον που γνωρίζουν. «Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια και σε αυτό το σημείο μπορεί ακόμη να αποφύγει ακόμη και εξελιγμένους ανιχνευτές απάτης», δήλωσε ο Clifton. «Όπως υπενθυμίζουμε στους υπαλλήλους και τους πελάτες μας, είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση και να συμμετέχετε με προσοχή στα κοινωνικά δίκτυα για να προστατεύετε τις πληροφορίες σας».

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο LinkedIn για την αναζήτηση υποψήφιων υπαλλήλων μπορούν να βρουν ιδιαίτερα ενοχλητικά τα ψεύτικα προφίλ, δήλωσε ο Akif Khan, αντιπρόεδρος και αναλυτής στην εταιρεία ερευνών Gartner.

«Επιπλέον, σε άλλους τομείς της διαχείρισης της απάτης οι υπεύθυνοι θα εξετάσουν όλους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του LinkedIn, για να προσπαθήσουν να δουν αν [ένα] άτομο έχει ένα αξιόπιστο ψηφιακό αποτύπωμα που θα υποδηλώνει ότι πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο και όχι για ψεύτικό προφίλ», δήλωσε ο Khan. 

Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι κυβερνοεγκληματίες έχουν ψεύτικα προφίλ στο LinkedIn, δήλωσε ο Khan.

Η Gartner βλέπει το πρόβλημα των ψεύτικων λογαριασμών σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κυβερνοαπατεώνες προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ και να τα κάνουν να φαίνονται πραγματικά, αφήνοντας ένα ψηφιακό αποτύπωμα που μοιάζει αληθινό σε διάφορες πλατφόρμες», δήλωσε ο Khan.

Είναι πιο πιθανό τα ψεύτικα προφίλ να δημιουργούνται χειροκίνητα, δήλωσε ο Khan, ωστόσο, όταν δημιουργούν μεγάλο αριθμό ψεύτικων προφίλ θα χρησιμοποιούν bots για να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία.

Η πρόκληση για τους χρήστες του LinkedIn είναι ότι τα προφίλ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι εύκολο να δημιουργηθούν και, συνήθως, δεν επαληθεύονται με κανέναν τρόπο. Το LinkedIn έχει ζητήσει από τους χρήστες που συναντούν οποιοδήποτε περιεχόμενο στην πλατφόρμα που μοιάζει να είναι ψεύτικο να το αναφέρουν στην εταιρεία. Οι χρήστες θα πρέπει συγκεκριμένα να προσέχουν προφίλ με «μη κανονικές» εικόνες προφίλ ή ελλιπές ιστορικό εργασίας, καθώς και άλλες ενδείξεις, όπως ασυνέπειες στην εικόνα του προφίλ και στην εκπαίδευση.

«Πάντα να αναζητάτε επιβεβαίωση από άλλες πηγές, αν εξετάζετε έναν λογαριασμό και παίρνετε αποφάσεις με βάση αυτό που βλέπετε», δήλωσε ο Khan. «Το μεγαλύτερο ζήτημα εδώ είναι για τις ίδιες τις πλατφόρμες. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τα κατάλληλα μέτρα για τον εντοπισμό και την αποτροπή της αυτοματοποιημένης δημιουργίας λογαριασμών, ιδίως σε μεγάλη κλίμακα».

Τι κάνει το LinkedIn για να εντοπίσει ψεύτικα προφίλ και bots

Υπάρχουν εργαλεία για την ανίχνευση, αλλά η χρήση τους δεν μπορεί να χαρακτηριστική ακριβής επιστήμη. «Η επαλήθευση της ταυτότητας ενός χρήστη κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού θα ήταν ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει πιο δύσκολη η δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών, αλλά μια τέτοια απόδειξη ταυτότητας θα έχει αντίκτυπο όσον αφορά το κόστος και την εμπειρία του χρήστη», δήλωσε ο Khan. «Έτσι, αυτές οι πλατφόρμες προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία όσον αφορά την ακεραιότητα των λογαριασμών και να μην αποτρέψουν τους χρήστες από τη δημιουργία λογαριασμών», είπε.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με ομάδες εμπειρογνωμόνων, για την αφαίρεση του περιεχομένου που παραβιάζει την πολιτική και το οποίο το εντοπίζει πριν αυτό βγει στη δημοσιότητα. Η συντριπτική πλειονότητα των εντοπισμένων ψεύτικων λογαριασμών συλλαμβάνεται από αυτοματοποιημένα συστήματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog του Oscar Rodriguez, αντιπροέδρου διαχείρισης προϊόντων στο LinkedIn.

Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με ομοειδείς εταιρείες, φορείς χάραξης πολιτικής, φορείς επιβολής του νόμου και κυβερνητικές υπηρεσίες σε προσπάθειες αποτροπής της δόλιας δραστηριότητας στον ιστότοπο.

Στην πιο πρόσφατη προσπάθειά του να σταματήσει τους ψεύτικους λογαριασμούς, το LinkedIn παρουσίασε τον Οκτώβριο νέες λειτουργίες και συστήματα που βοηθούν τους χρήστες να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα μέλη με τα οποία αλληλεπιδρούν, καθώς και να ενισχύει τα αυτοματοποιημένα συστήματά του που κρατούν τα μη αυθεντικά προφίλ και τη δραστηριότητά τους εκτός της πλατφόρμας.

Μια λειτουργία «σχετικά με αυτό το προφίλ» δείχνει στους χρήστες πότε δημιουργήθηκαν και πότε ενημερώθηκαν τελευταία τα προφίλ, μαζί με πληροφορίες σχετικά με το αν τα μέλη είχαν επαληθευμένους αριθμούς τηλεφώνου ή/και emails εργασίας που συνδέονται με τους λογαριασμούς τους. Στόχος είναι η προβολή αυτών των πληροφοριών να βοηθήσει τους χρήστες να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ένα αίτημα σύνδεσης ή θα απαντήσουν σε ένα μήνυμα.

Το LinkedIn αναφέρει ότι η ταχεία πρόοδος στην τεχνολογία δημιουργίας συνθετικών εικόνων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε στη δημιουργία ενός καλύτερου μοντέλου (deep-learning model) για την καταγραφή προφίλ που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη. Με τη χρήση ΤΝ μπορεί να δημιουργηθεί ένας απεριόριστος αριθμός μοναδικών, υψηλής ποιότητας φωτογραφιών προφίλ που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικούς ανθρώπους, έγραψε ο Rodriguez στην ανάρτησή του στο blog, και οι ψεύτικοι λογαριασμοί χρησιμοποιούν μερικές φορές αυτές τις πειστικές, παραγόμενες από την ΤΝ φωτογραφίες για να κάνουν ένα προφίλ να φαίνεται πιο αυθεντικό.

Το deep-learning model ελέγχει προληπτικά τις μεταφορτώσεις φωτογραφιών προφίλ για να καθορίσει αν μια εικόνα είναι τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό λεπτών τεχνουργημάτων εικόνας που σχετίζονται με τη διαδικασία δημιουργίας συνθετικών εικόνων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη – χωρίς να εκτελεί αναγνώριση προσώπου ή βιομετρικές αναλύσεις, έγραψε ο Rodriguez.

Το μοντέλο συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της αυτοματοποιημένης άμυνας του LinkedIn, ώστε να συμβάλλει στον εντοπισμό και την αφαίρεση ψεύτικων λογαριασμών πριν φτάσουν στα μέλη.

Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης μια προειδοποίηση σε ορισμένα μηνύματα του LinkedIn που περιλαμβάνουν περιεχόμενο υψηλού κινδύνου που θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια των χρηστών. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορεί να προειδοποιούνται για μηνύματα που τους ζητούν να μεταφέρουν συζητήσεις σε άλλες πλατφόρμες, επειδή αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη απάτης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News