BUSINESS & FINANCE

Black Friday: Έκανε «ταμείο» το λιανεμπόριο – 10% πάνω ο τζίρος

Black Friday: Έκανε «ταμείο» το λιανεμπόριο – 10% πάνω ο τζίρος

Πάνω από τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου κινήθηκε η επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου, τριήμερο με προσφορές Black Friday, με τις πρώτες συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τζίρο υψηλότερο κατά 10% -12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με μεγάλες αλυσίδες προϊόντων τεχνολογίας και οικιακών συσκευών η αύξηση ήταν πάνω από 20%.

Μάλιστα, ανάλογη αίσθηση επικρατεί τόσο στους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, όσο και στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων εμπόρων. Παρά την ενισχυμένη αύξηση, πάντως, επισκεψιμότητας, ο τζίρος εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε επίπεδα κάτω από αυτά της τελευταίας προ πανδημίας Black Friday, της Black Friday του 2019.

Η απουσία περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί καταναλωτές αξιοποίησαν την Black Friday (ή μάλλον Black Week) για να κάνουν αγορές για τα Χριστούγεννα, φοβούμενοι υψηλότερες τιμές λόγω πληθωρισμού το επόμενο διάστημα, φαίνεται ότι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για τη σημαντικά αυξημένη αγοραστική κίνηση.

Παράγοντες του λιανεμπορίου εκτιμούν ότι ο τζίρος πλησίασε τα 200 εκατ. ευρώ, πάνω δηλαδή από την εκτίμηση στην οποία είχε προβεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) περί τζίρου 120 εκατ. ευρώ. Βεβαίως η εκτίμηση αυτή αφορούσε τις αγορές που θα γίνονταν κατά βάση μόνο την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου. Η επισκεψιμότητα στα καταστήματα φαίνεται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερη το Σάββατο και την Κυριακή που ακολούθησαν με τον τζίρο ειδικά την Κυριακή να εκτιμάται ότι ήταν περίπου 50% υψηλότερος από την πρώτη Κυριακή των περσινών χειμερινών ενδιάμεσων εκπτώσεων. (Αν και δεν πρόκειται για σύγκριση όμοιων γεγονότων, στην πραγματικότητα αποτελεί το μοναδικό γεγονός με περισσότερες ομοιότητες, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι έμποροι).

Αν και ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών παρατηρήθηκε στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας (όπως είναι η οδός Ερμού) και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, στα εμπορικά κέντρα και στα ανοιχτά εμπορικά πάρκα και εκπτωτικά χωριά, αυξημένη κίνηση καταγράφηκε και σε κάποιες περιφερειακές αγορές, όπως για παράδειγμα του Χαλανδρίου, της Γλυφάδας, του Πειραιά.

«Η Black Friday του Νοεμβρίου 2022 χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή επισκεψιμότητα σε κεντρικές εμπορικές πιάτσες αλλά και σε κεντρικά πολυκαταστήματα και εμπορικά σημεία. Ωστόσο, σε περιφερειακές αγορές η δυναμική ήταν περιορισμένη σε σχέση με τα αναμενόμενα και ανάλογη με μια τυπική Παρασκευή. Η επισκεψιμότητα του Σαββάτου κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Black Friday ως προετοιμασία ενόψει των Χριστουγέννων.  Σχετικά με τους κλάδους που φαίνεται να  ξεχώρισαν ως πρωταγωνιστές της ημέρας για τις αγορές των καταναλωτών, ήταν οι επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης, και τα καλλυντικά και αθλητικά είδη μεγάλων αλυσίδων και είδη σπιτιού.  Ωστόσο αναμένουμε από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ να δούμε κατά πόσον η υψηλή επισκεψιμότητα μεταφράστηκε και σε πωλήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Γιώργος Καρανίκας.

Οι προσφορές, πάντως, συνεχίστηκαν και χθες για τις αγορές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα στο πλαίσιο της λεγόμενης Cyber Monday, προσφορές οι οποίες έγιναν όχι μόνο από τις αλυσίδες προϊόντων τεχνολογίας και οικιακών συσκευών, αλλά και από τις αλυσίδες ειδών σπιτιού, ειδών ένδυσης και υπόδησης, αθλητικής ένδυσης και υπόδησης. Πέρα από εκπτώσεις στις τιμές των προϊόντων, αρκετές αλυσίδες πρόσφεραν χθες και δωρεάν μεταφορικά.

Επόμενο πάντως μεγάλο τεστ για το λιανεμπόριο θα είναι οι αγορές που θα γίνουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αγορές που τότε θα περιλαμβάνουν και τα τρόφιμα, με τη μεγάλη έμφαση να δίνεται τις δύο Κυριακές, 11 και 18 Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες τα καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργήσουν.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News