ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιανεμπόριο: Σκέψεις για περισσότερες Κυριακές με ανοικτά καταστήματα

Λιανεμπόριο: Σκέψεις για περισσότερες Κυριακές με ανοικτά καταστήματα

Αύξηση του αριθμού των Κυριακών που τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε πανελλαδικό επίπεδο φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι να αφορούν ακόμη και διπλασιασμό σε σύγκριση με σήμερα.

Η κατεύθυνση αυτή είναι συμβατή με όσα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση περί όσο το δυνατόν λιγότερο περιορισμών στην αγορά, ενώ την ίδια ώρα, με την έλευση ολοένα και μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής στην χώρα εντείνονται οι πιέσεις για ελαστικότερο ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο.

To εάν, πάντως, οι προθέσεις μετουσιωθούν σε πράξη μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και τη διάθεση της κυβέρνησης να έρθει σε σύγκρουση με μερίδα των εμπόρων, αλλά και των εργαζομένων.

Τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι τα εξής:

–          Αύξηση του αριθμού των Κυριακών που τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε πανελλαδικό επίπεδο από 8 που είναι σήμερα σε 16. Ειδικότερα, προτείνεται να ανοίγουν τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, τρεις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή των Βαΐων. Σήμερα τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα τέσσερις Κυριακές στις εκπτωτικές περιόδους, τρεις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή των Βαΐων.

–          Ειδικά σε ό,τι αφορά τις Κυριακές των ενδιάμεσων εκπτώσεων, υπάρχει η σκέψη αυτές να μεταφερθούν στις τακτικές εκπτώσεις, τις χειμερινές και τις θερινές. Σήμερα επιτρέπεται τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων (ξεκινούν την δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και τελειώνουν στις 28 Φεβρουαρίου) και των θερινών εκπτώσεων (που ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και τελειώνουν στις 31 Αυγούστου). Αυτό που προτείνεται λοιπόν είναι να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα τις δύο πρώτες Κυριακές των χειμερινών και θερινών εκπτώσεων, καθώς πλέον δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που καταργήθηκαν φέτος με τον νόμο 4965/2022. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις πραγματοποιούνταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Την πρώτη Κυριακή των δύο αυτών εκπτωτικών περιόδων επιτρεπόταν η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση επιθυμεί σε κάθε περίπτωση να μην μειωθεί ο αριθμός των Κυριακών που τα καταστήματα είναι ανοιχτά και για αυτό πρόσφατα νομοθέτησε με τροπολογία τη λειτουργία τους στις 6 Νοεμβρίου. Τούτο δεν ίσχυσε ποτέ υπό τον φόβο της κακοκαιρίας EVA και τελικώς αποφασίστηκε να λειτουργήσουν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την Black Friday (φέτος είναι στις 25 Νοεμβρίου).

Η νομοθέτηση της λύσης για τις δύο Κυριακές που «περισσεύουν» μετά την κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων αναμένεται μες στον Νοέμβριο, καθώς και όποιες άλλες αλλαγές τελικά αποφασισθούν σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Αυτό που δεν φαίνεται ότι θα επηρεασθεί από τις όποιες αλλαγές είναι το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας στις τουριστικές περιοχές, καθώς και το ειδικό καθεστώς για ορισμένες περιοχές (Δήμος Αθηναίων, εμπορικό πάρκο αεροδρομίου Σπάτων, παραλιακή ζώνη νότιου τομέα Αθηνών, περιοχές της παραλιακής ζώνης του Πειραιά, όπως και της Θεσσαλονίκης, Εμπορικό Πάρκο και Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα), καθεστώς που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει διορθώσεις ως προς τις περιοχές που θα ισχύει αυτό το καθεστώς.

Διαβάστε επίσης: 

Λιανεμπόριο: Ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Black Friday: Αντίστροφη μέτρηση για την Παρασκευή των υπερ-εκπτώσεων – Τι να προσέξετε

Ξοδεύουν από τα έτοιμα της πανδημίας οι Έλληνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News