Business & Finance Σάββατο 12/11/2022, 09:38
BUSINESS & FINANCE

Η διαδρομή ενός 32χρονου από τη φυλακή στο να βγάζει 150 χιλ. δολ. το χρόνο

Ο 32χρονος εισπράττει 150.000 δολάρια το χρόνο μεταξύ της λειτουργίας της δικής του επιχείρησης εμπορικού καθαρισμού στο Ορλάντο της Φλόριντα και της εργασίας του στον Florida Rights Restoration Coalition, μια οργάνωση που αγωνίζεται για την αποκατάσταση του δικαιώματος ψήφου σε πρώην φυλακισμένους.

Η διαδρομή ενός 32χρονου από τη φυλακή στο να βγάζει 150 χιλ. δολ. το χρόνο

O 32χρονος Marquis Mckenzie Sr. είχε φυλακιστεί ως έφηβος, τώρα κερδίζει πάνω από 150.000 δολάρια το χρόνο. Eργάζεται έως και 80 ώρες την εβδομάδα κατά καιρούς και βρίσκει χρόνο για τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του.

Όμως ο δρόμος για ένα εξαψήφιο εισόδημα δεν ήταν ομαλός για τον Mckenzie.

Σταμάτησε το λύκειο στα 15 του και έχασε κάθε ενδιαφέρον για το μέλλον του, όπως λέει. Άρχισε να κάνει παρέα με μεγαλύτερους ανθρώπους που «ζούσαν τη ζωή του δρόμου». Στα 16 του καταδικάστηκε σε 24 μήνες φυλάκιση και τέσσερα χρόνια με αναστολή για ένοπλη ληστεία. Παρόλο που ο Mckenzie δεν είχε προηγούμενα αδικήματα, κατηγορήθηκε ως ενήλικας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η υποστήριξη που είχε από την οικογένειά του βοήθησε να αλλάξει τη ζωή του μετά την αποφυλάκισή του. «Η οικογένειά μου μου είπε ότι δεν χρειάζεται να πάω πουθενά ή να βιαστώ να προσπαθήσω να βρω μια λύση, αλλά απλώς να μην κωλυσιεργώ», λέει.

Και αυτό το έκανε. Αφού αντιμετώπισε μια σειρά από εμπόδια στην καριέρα του λόγω της προηγούμενης καταδίκης του, ο Mckenzie ίδρυσε τη δική του εταιρεία και βρήκε την επιτυχία στην επιχειρηματικότητα.

Η ζωή στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης

Ο χρόνος του Mckenzie στη φυλακή ήταν αγχωτικός, λέει, λόγω των συνεχών καυγάδων. Βρήκε όμως γαλήνη στην εργασία που του ανατέθηκε ως «οικονόμος», η οποία περιελάμβανε τον καθαρισμό του κοιτώνα.

Για έξι μήνες συνεχόμενα, ο κοιτώνας του ήταν ο πιο καθαρός στη φυλακή, λέει. «Έκανα τη σύγκριση, όταν καθαρίζεις τη ζωή σου, αισθάνεσαι καλά», λέει.

Ο Mckenzie απέκτησε επίσης το απολυτήριό του κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του και ονειρευόταν να γίνει εκπαιδευτικός.

Μετά την αποφυλάκισή του, γράφτηκε στο κολέγιο και άρχισε να παρακολουθεί τα προαπαιτούμενα μαθήματα, ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να υποβάλει την αίτηση για το πρόγραμμα, αποθαρρύνθηκε καθώς υπήρχε η ερώτηση: «έχεις καταδικαστεί ποτέ για κακούργημα». Τελικά εγκατέλειψε εντελώς το κολέγιο.

Κουρασμένος από τις πόρτες που έκλειναν μπροστά του, ο Mckenzie εξέτασε το ενδεχόμενο να γίνει επιχειρηματίας.

Η αρχή

Η εργασία του στη φυλακή ως οικονόμος ενέπνευσε τον Mckenzie να ξεκινήσει μια επιχείρηση καθαρισμού μετά την αποφυλάκισή του.

«Αν μπορώ να καθαρίζω εδώ μέσα δωρεάν και να παίρνω αυτή την αναγνώριση εδώ, πόσο δύσκολο θα ήταν για μένα να βγω έξω να καθαρίζω;» θυμάται να σκέφτεται. «Ήξερα ότι τα ακίνητα και τα κτίρια που θα καθάριζα δεν θα ήταν τόσο βρώμικα όσο η φυλακή. Έτσι, σκέφτηκα ότι βρήκα τη θέση μου».

Όταν ο Mckenzie υπέβαλε την αίτηση για την έναρξη μιας μικρής επιχείρησης και την ασφάλιση επιχειρήσεων στη Φλόριντα, κανείς δεν ρώτησε για το ποινικό του μητρώο, λέει.

Ίδρυσε το The Dirt Master το 2015 και το έκανε επίσημα εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ή LLC, το 2018. Πέρυσι, η εταιρεία απέφερε κέρδη ύψους 92.000 δολαρίων.

Από τότε που ξεκίνησε την επιχείρησή του, ο Mckenzie εκτιμά ότι έχει προσλάβει συνολικά περίπου 80 πρώην φυλακισμένους για να καθαρίσουν διάφορους εμπορικούς χώρους γραφείων στην ευρύτερη περιοχή του Ορλάντο. Η σύζυγός του, Sharnisha, είναι συνιδιοκτήτρια της επιχείρησης και μερικές φορές βοηθούν και τα παιδιά του, τα οποία είναι 9, 12 και 13 ετών.

Αφού στείλει τα παιδιά στο σχολείο το πρωί, ο Mckenzie πηγαίνει συνήθως στην πρωινή του δουλειά στην οργάνωση για τα δικαιώματα ψήφου, FRRC, όπου εργάζεται μέχρι τις 5 μ.μ. Μετά τη δουλειά πηγαίνει τον γιο του στην προπόνηση ποδοσφαίρου, αλλά επιστρέφει στη δουλειά τα βράδια: Από τις 8 μ.μ. έως και τα μεσάνυχτα, καθαρίζει εμπορικούς χώρους γραφείων με την ομάδα του Dirt Master.

Δίνοντας στους άλλους μια δεύτερη ευκαιρία

Μέσω του Dirt Master, ο Mckenzie στοχεύει να δώσει σε πρώην φυλακισμένους μια δεύτερη ευκαιρία και να τους βοηθήσει να αποφύγουν την επιστροφή στη φυλακή.

Είναι σημαντικό γι’ αυτόν να δημιουργεί ευκαιρίες: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings, πάνω από τους μισούς πρώην φυλακισμένους δεν είναι σε θέση να βρουν σταθερή εργασία εντός του πρώτου έτους από την αποφυλάκισή τους.

«Πρέπει να σκεφτούμε να δώσουμε ευκαιρίες σε όσους βγαίνουν από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, ώστε να μην ξαναβγούν και διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα», λέει.

Η σταθερή στέγαση είναι επίσης το κλειδί για να βοηθηθούν οι πρώην φυλακισμένοι να επανενταχθούν στην κοινωνία, λέει ο Mckenzie. Για να βοηθήσει σε αυτό, αγόρασε το πατρικό του σπίτι από τη μητέρα του, αφού εκείνη μετακόμισε τον Ιανουάριο του 2022 και σκοπεύει να το ανακαινίσει και να νοικιάσει δωμάτια σε πρώην φυλακισμένους.

«Γνωρίζω πολλούς πολίτες που επιστρέφουν και δεν έχουν μέρος να ζήσουν», λέει ο Mckenzie. «Αν δεν έχουν ένα κατάλληλο μέρος για να κάνουν ντους, ένα κατάλληλο μέρος για να φάνε ή απλά για να έχουν ησυχία, η προσπάθεια να γίνουν παραγωγικοί πολίτες είναι το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους».

Κοιτάζοντας μπροστά

Στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, ο Mckenzie σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω το The Dirt Master και τελικά να το διαθέσει σε άλλους πρώην φυλακισμένους, έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί να διευθύνουν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις.

Ελπίζει ότι η ιστορία και η εμπειρία του θα εμπνεύσει άλλους που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

«Το παρελθόν σας δεν καθορίζει το μέλλον σας», λέει. «Δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει να προσπαθήσετε να είστε επιτυχημένοι στο μέλλον ή να σας εμποδίζει να είστε ένας παραγωγικός πολίτης».

Σημειώνεται ότι αυτή η ιστορία αποτελεί μέρος της σειράς Millennial Money του CNBC Make It, η οποία παρουσιάζει λεπτομερώς πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κερδίζουν, ξοδεύουν και αποταμιεύουν τα χρήματά τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Ο άνθρωπος που έβαλε το όνειρο σε ρόδες: Η επιστροφή στο μέλλον, τα ναρκωτικά και το διασημότερο αυτοκίνητο του κόσμου

Μόλις κληρονόμησε μια αυτοκρατορία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος millennial στην Ευρώπη;

Τι έμαθαν οι γίγαντες του λιανεμπορίου από την κινεζική Alibaba – Το παράδειγμα της Kroger

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News