Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 15:16
BUSINESS & FINANCE

Τι θα αλλάξει με τις επιδοτήσεις φυσικού αερίου, ρεύματος και πετρελαίου τον Νοέμβριο

Τι θα αλλάξει με τις επιδοτήσεις φυσικού αερίου, ρεύματος και πετρελαίου τον Νοέμβριο

Για τον πρώτο μήνα σημαντικής υποχώρησης του υδράργυρου (τον Νοέμβριο) προγραμματίζεται μείωση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω επικείμενης υποχώρησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, πιθανή μείωση της επιδότησης του φυσικού αερίου που γίνεται απευθείας από την ΔΕΠΑ, επιστροφή της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης (μένει να φανεί το ύψος της) αλλά και παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια. Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν και οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης το οποίο ειδικά για φέτος, θα φτάνει ακόμη και στα 1.600 ευρώ για όσους επιλέξουν να θερμανθούν με πετρέλαιο είτε εγκαταλείποντας το φυσικό αέριο ή άλλη μορφή ενέργειας είτε κάνοντας για πρώτη φορά στροφή στο επίδομα θέρμανσης.

Μεγάλη υποχώρηση καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί έντονα στα τιμολόγια λιανικής του Νοεμβρίου που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην εβδομάδα. Επί δύο συνεχόμενους μήνες, οι πάροχοι έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους καθώς εκτίμησαν την χονδρική πολύ υψηλότερα από ότι καταγράφηκε τελικώς στην αγορά. Ήδη, η τιμή χονδρικής του Οκτωβρίου, υποχωρεί πάνω από 30% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο υποχωρώντας στα 266 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μεγάλη υποχώρηση καταγράφεται και σήμερα και στην τιμή του φυσικού αερίου που έχει επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου ενώ «διόρθωση» παρατηρείται και στην διεθνή τιμή του πετρελαίου η οποία όμως κινείται πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι.

Τι λοιπόν θα πρέπει να περιμένουν οι καταναλωτές για τον Νοέμβριο με βάση αυτό το σκηνικό;

1.       Την σημαντική πτώση στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος και αντίστοιχα και την υποχώρηση των επιδοτήσεων. Πρακτικά, για τα νοικοκυριά δεν αναμένεται αλλαγή. Η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας θα υποχωρήσει στα 16-17 λεπτά ή περίπου στα 22-23 λεπτά μαζί με τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις. Αισθητή μείωση της επιβάρυνσης θα δουν όμως οι επιχειρήσεις οι οποίες επιδοτούνται για το 50% της τιμής οπότε όσο υποχωρεί η τιμή λιανικής του ρεύματος, τόσο το καλύτερο για το τελικό ύψος του λογαριασμού.

2.       Την διατήρηση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια και για τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τα 7,5 λεπτά ανά λίτρο που δίδονται απευθείας στην τιμή της αντλίας. Εννοείται ότι θα παραμείνει και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών η οποία είναι νομοθετημένη για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Το να κρατηθεί χαμηλά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και να είναι αυτή χαμηλότερη από την αντίστοιχη του φυσικού αερίου αποτελεί προτεραιότητα για τον φετινό χειμώνα και στον βαθμό που μπορεί αυτό να εξασφαλιστεί με την επιδοματική πολιτική, θα γίνει.

3.       Την διατήρηση της επιδότησης του φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ αν και λόγω της μεγάλης υποχώρησης της τιμής στο χρηματιστήριο, είναι ανοικτό –έως πολύ πιθανό- το αν θα παραμείνει στο επίπεδο των 9 λεπτών ανά κιλοβατώρα ή αν θα υποχωρήσει. Άλλωστε, ο στόχος είναι να περιοριστεί φέτος η κατανάλωση αερίου οπότε το να είναι η τιμή του πολύ πιο οικονομική σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Πιθανό λοιπόν να καταγραφεί υποχώρηση της επιδότησης για τον Νοέμβριο. 

4.       Το σενάριο για την επαναφορά της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης το έβαλε στο τραπέζι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά το μέτρο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών τιμών. Το πιο πιθανό είναι ότι αν επανέλθει το μέτρο, θα επανέλθει για ένα δίμηνο. Είναι πάντως συνάρτηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε η επιδότηση να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου.

5. Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι: διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για τους παλαιούς δικαιούχους στα 16.000 ευρώ (για τον εργένη) και στα 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο. Για τους νέους δικαιούχους, τα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται στα 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα. Το περιουσιακό κριτήριο αυξάνεται από τα 180.000 στα 200.000 ευρώ. Επίσης, όσοι επιλέξουν φέτος για πρώτη φορά το πετρέλαιο θέρμανσης, θα λαμβάνουν διπλάσιο επίδομα. Το κανονικό επίδομα θα κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ και το διπλάσιο από 200 έως 1.600 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Επίδομα θέρμανσης: Στα 1.600 ευρώ το «ταβάνι» – Τι αλλάζει φέτος

Πότε θα επιστρέψει η επιδότηση στο ντίζελ – Τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης

Αέριο, πετρέλαιο ή «λουκέτο» στον καυστήρα: H μάχη των πολυκατοικιών για τη θέρμανση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News