Business & Finance Πέμπτη 6/10/2022, 20:33
BUSINESS & FINANCE

Η επένδυση ύψους 20 δισ. δολ. στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπάιντν στην IBM στη Νέα Υόρκη

Η επένδυση ύψους 20 δισ. δολ. στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπάιντν στην IBM στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν θα παραβρεθεί την Πέμπτη στην ανακοίνωση των σχεδίων της IBM για επενδύσεις 20 δισ. δολ. στη Νέα Υόρκη την επόμενη δεκαετία στην ανάπτυξη και κατασκευή ημιαγωγών, τεχνολογία δικτύων, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικούς υπολογιστές.

Η ανακοίνωση είναι η τελευταία σε μια σειρά επενδύσεων που ανακοινώθηκαν από τότε που ο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο Chips and Science τον Αύγουστο που χρηματοδότησε 52 δισ. δολ. για την επιδότηση κατασκευής και έρευνας τσιπ ημιαγωγών.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι μεγάλες επιδοτήσεις για ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητες επειδή η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν δώσει δισεκατομμύρια σε κίνητρα σε εταιρείες τσιπ.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ανακοινώσεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου του επόμενου μήνα. Τον περασμένο μήνα, ταξίδεψε στο Οχάιο για να μιλήσει στον χώρο της προγραμματισμένης εγκατάστασης κατασκευής ημιαγωγών 20 δισ. δολ. της Intel.

Η τοποθεσία Πούγκιπσι στην κοιλάδα Hudson της Νέας Υόρκης, έδρα της IBM, ήταν μια σημαντική παραγωγή δύναμη κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης της Αμερικής, αλλά οι περιφερειακές θέσεις εργασίας εξαντλήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, καθώς οι εταιρείες κατέφυγαν σε τοποθεσίες με χαμηλότερο κόστος.

Η IBM, η οποία απέλυσε χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή τη δεκαετία του 1990 όταν μετέφερε την παραγωγή τσιπ και άλλες βιομηχανίες, ανακοίνωσε τώρα ότι σχεδιάζει να κάνει τον χώρο «ένα παγκόσμιο κόμβο ανάπτυξης κβαντικών υπολογιστών της εταιρείας, όπως είναι σήμερα για τα mainframes».

Η IBM δεν παρείχε λεπτομερή ανάλυση των επενδυτικών της σχεδίων ύψους 20 δισ. δολ.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι έναυσμα για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων ήταν η οικονομική πολιτική του Μπάιντεν.

«Η βιομηχανική στρατηγική βοηθάει πραγματικά στην αναγέννηση της αμερικανικής κατασκευής και των εγχώριων επενδύσεων… που δεν έχουμε δει εδώ και γενιές», είπε ο Οικονομικός Διευθυντής του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Ντις, στους δημοσιογράφους καθοδόν προς την τοποθεσία της IBM.

Την Τρίτη, η Micron Technology ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως και 100 δισ. δολ. τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια για την κατασκευή μιας εγκατάστασης κατασκευής ημιαγωγών στη Νέα Υόρκη που αναμένεται να δημιουργήσει σχεδόν 50.000 θέσεις εργασίας, με την πρώτη φάση επένδυσης 20 δισ. δολ. να προγραμματίζεται σε αυτή τη δεκαετία.

Τον Μπάιντεν θα συνοδεύει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Arvind Krishna.

Η IBM είπε ότι η χρηματοδότηση τσιπ «θα διασφαλίσει μια αξιόπιστη και ασφαλή προμήθεια τσιπ επόμενης γενιάς για τους σημερινούς υπολογιστές και τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News