Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 11:46
BUSINESS & FINANCE

Πιέσεις και στη φέτα: Τι ζητούν οι παραγωγοί

Πιέσεις και στη φέτα: Τι ζητούν οι παραγωγοί

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η βιομηχανία της φέτας αφενός από την πλευρά των κτηνοτρόφων λόγω της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, αφετέρου από την πλευρά των μεταποιητών λόγω του μικρού περιθωρίου κέρδους. Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ), η κατανάλωση της φέτας μειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μειώνεται παράλληλα και η ζήτηση για γάλα. Κατά την ΕΔΟΦ, ως απόρροια όλων των παραπάνω παραγόντων, απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.   

Εν όψει νόμου που έχει προγραμματιστεί προς ψήφιση την 15η Οκτωβρίου, η ΕΔΟΦ παραθέτει στα αιτήματα των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών: 

  1. Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ από μέρος του παρακρατήματος των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συσσωρευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (περί τα 60 εκατ. ευρώ) τα οποία αποδίδονται στον ΕΛΓΟ για ανταποδιτικό σκοπό. Απαιτείται αντίστοιχη πρόβλεψη στον νέο νόμο προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
  2. Συνεχής και σε βάθος έλεγχος στον τρόπο παραγωγής Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ π.χ με υπερδιήθηση, εμπλουτισμό με πρωτεΐνες κλπ. και θεσμοθέτηση αποδεκτής απόδοσης τυροκόμησης.
  3. Καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών, άμεση αναγγελία των αποτελεσμάτων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άμεση εφαρμογή ποινών από τον οργανισμό αντί του Υπουργείου.
  4. Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και με την  συμμετοχή πιστοποιημένης ομάδας ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ για τον συνεχή έλεγχο στα εργοστάσια, στα Super Market της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
  5. Άμεση εκκαθάριση  όλων των παλιών υποθέσεων που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του Υπουργείου. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τους ενεχόμενους στις εκκρεμούσες κρίσεις της επιτροπής (παρατυπίες καθ’ υποτροπήν).
  6. Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.
  7. Τοποθέτηση τουλάχιστον 2 μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του ΔΣ της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΟ προβλέπονταν 3 μέλη του κλάδου σε σύνολο 5μελούς Δ.Σ. του οργανισμού

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News