Business & Finance Παρασκευή 23/09/2022, 10:52
BUSINESS & FINANCE

Εθνική νομοθεσία για τα λιπάσματα ζητούν 67 εταιρείες του κλάδου

Εθνική νομοθεσία για τα λιπάσματα ζητούν 67 εταιρείες του κλάδου

«Eίμαστε ανταγωνιστές στην αγορά, αλλά στον κλάδο είμαστε μαζί. Κάποιοι θεωρούν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχουν εμπορικό πλεονέκτημα», ξεκαθάρισε ο Νίκος Κουτσούγερος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία παρασκευής και εμπορίας λιπασμάτων «Φυτοθρεπτική» σε σχέση με την απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδώσει άμεσα την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που αφορά τις προϋποθέσεις της κυκλοφορίας λιπασμάτων στην Ελλάδα και των εξαγωγών. Από τις 16 Ιουλίου 2022 τέθηκε σε εφαρμογή (οπότε και καταργήθηκε ο κανονισμός Ε.Κ. 2003/2003 που ίσχυε) ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. για τα προϊόντα λίπανσης (1009/2019), ο οποίος θέτει νέες απαιτήσεις επισήμανσης, νέες διαδικασίες, νέες διοικητικές δομές και απαιτεί τη σύσταση νέων φορέων αξιολόγησης. Ωστόσο η εφαρμογή του νέου κανονισμού είναι προαιρετική και τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να θεσμοθετήσουν εθνικό πλαίσιο για τα προϊόντα λίπανσης. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Τάνια Γεωργιοπούλου, η Ισπανία έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και η Πορτογαλία και η Πολωνία προκειμένου να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις τους.

Σε συνέντευξη Τύπου του ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, στον οποίο συμμετέχουν 67 εταιρείες οι οποίες εκπροσωπούν πάνω από το 85% των λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Ρουσσέας τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έως και πριν από λίγους μήνες είχε εμφανιστεί θετικό ως προς τη σύνταξη εθνικής νομοθεσίας. «Οι συζητήσεις για την έκδοση της ΚΥΑ γίνονται εδώ και 1,5 χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα από τις 25/2/2022 υπάρχει έτοιμο σχέδιο ΚΥΑ, το οποίο στηρίζεται στη θετική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Τεχνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Λιπασμάτων ΤΕΓΕΛ. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σε συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΠΕΛ τον Ιούλιο ενημέρωσε ότι η σχετική ΚΥΑ θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα έως το τέλος του έτους. Στη συνέχεια, οι εταιρείες λιπασμάτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τις προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας.

Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, τα μέλη του ΣΠΕΛ δεν είναι αντίθετα στην εφαρμογή του νέου κανονισμού, ωστόσο χρειάζονται «χρόνος, ευελιξία και επιλογές για τις επιχειρήσεις». Η μη έκδοση της ΚΥΑ περιορίζει τη δυνατότητα εύρεσης προμηθευτών πρώτων υλών και τελικών προϊόντων από παραγωγούς και εμπόρους λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ελλείψεις στην αγορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News