Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 07:12
BUSINESS & FINANCE

Τα «ψιλά γράμματα» των μέτρων της ΔΕΘ – Στη Βουλή οι τροπολογίες

Τα «ψιλά γράμματα» των μέτρων της ΔΕΘ – Στη Βουλή οι τροπολογίες

Στη Βουλή κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης τροπολογίες που ενεργοποιούν πολλά από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 20 λεπτά το λίτρο (ή 25 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ) θα ξεκινήσει από την 15η Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύφος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων, ως δικαιούχους της επιδότησης. Το τελικό συνολικό ύφος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες».

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καθοριστούν η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, ο μηχανισμός εκκαθάρισης, βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

Με άλλη τροπολογία μπαίνει οριστικό τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό θα συμβεί από την 1/1/2023 για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από αυτή την ημερομηνία και μετά, δηλαδή και γι’ αυτά που αποκτούν μισθωτοί του δημοσίου και συνταξιούχοι. Για τα εισοδήματα του 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί μόνο στα εισοδήματα από μισθούς του δημοσίου και συντάξεις.

Νόμος του κράτους αναμένεται να γίνει και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους κάνουν προσλήψεις:  

Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών (3) μηνών εντός του έτους, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος του ίδιου φορολογικού έτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθορίζονται:

α) ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του συνολικού χρόνου απασχόλησης εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης,

β) ο τρόπος και η διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων για την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος, και

γ) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.»

2. Η παρ. 1 ισχύει από την 1η.9.2022 και εφαρμόζεται προς τον σκοπό θεμελίωσης εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος φορολογικού έτους 2022 και εφεξής.

Διαβάστε επίσης: 

Μικρές επιχειρήσεις: Πώς θα γλιτώσουν τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές

Δεύτερες σκέψεις για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης

Επίδομα θέρμανσης: Ποια είναι τα ποσά που θα δοθούν – Παραδείγματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News