Business & Finance Πέμπτη 15/09/2022, 14:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πρέπει να δείχνουν οι φορολογικές μας δηλώσεις για να μπούμε στο στεγαστικό πρόγραμμα

Τι πρέπει να δείχνουν οι φορολογικές μας δηλώσεις για να μπούμε στο στεγαστικό πρόγραμμα

Πολλά τα προγράμματα, πολλά και τα κριτήρια, για να μπορέσει κάποιος να αξιοποιήσει τα ευεργετήματα του στεγαστικού προγράμματος που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Οι υπουργοί παρουσίασαν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ουσιαστικά δίνουν και τα εισιτήρια στους δικαιούχους. Ιδού τι ισχύει ανά πρόγραμμα. 

Χορήγηση άτοκου ή χαμηλότοκου δανείου σε νέα ζευγάρια: Από τη φετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να προκύπτει ότι το εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ αλλά μικρότερο του εισοδηματικού ορίου βάσει του οποίου χορηγείται το επίδομα θέρμανσης. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν τα καινούργια αυξημένα όρια ήτοι:

1.       16.000 ευρώ για τον εργένη.

2.       24.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

3.       27.000 ευρώ για το ζευγάρι με ένα παιδί συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επειδή το κίνητρο δίδεται για αγορά κύριας κατοικίας προφανώς θα ελέγχεται και το «κενό» Ε9.

Παραχώρηση κενών διαμερισμάτων για ανακαίνιση και ενοικίαση: Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους ιδιοκτήτες θα ελέγχεται μέσα από το Ε2 το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το διαμέρισμα έχει παραμείνει κενό. Σε ο,τι αφορά στους ωφελούμενους, προφανώς θα επιλεγούν με κριτήρια, τα οποία όμως δεν έχουν ανακοινωθεί.

Αυξημένο φοιτητικό επίδομα: Η συγκατοίκηση ώστε να δίδεται το αυξημένο επίδομα των 2.000 ευρώ θα προκύπτει με βάση τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. Το αυξημένο επίδομα των 1.500 ευρώ θα δοθεί αναδρομικά σε όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση. Το εισοδηματικό όριο για το φοιτητικό όριο ανέρχεται στα 30.000 ευρώ ή στα 40.000 ευρώ για φοιτητικές σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων

Είναι δύο τα προγράμματα: το εξοικονομώ και το ανακαινίζω.

Για το εξοικονομώ: Το εισοδηματικό όριο είναι οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ. Για τις ανακαινίσεις, το όριο πέφτει στα 20.000 ευρώ. Τα κριτήρια της πλήρους κυριότητας ή της επικαρπίας θα προκύπτουν ύστερα από έλεγχο στο έντυπο Ε9.

Πρόγραμμα ανακαινίζω ενοικιάζω για κενά σπίτια: Όσο μικρότερη η αξία της ακίνητης περιουσίας στο Ε9 τόσο περισσότερους βαθμούς θα συγκεντρώνει κάποιος προκειμένου να λάβει επιδότηση για επιδοτηθεί με έως και 4000 ευρώ (για δαπάνες έως 10.000 ευρώ). Το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία να είναι μικρότερη των 300.000 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: 

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

Χρυσή Βίζα: Όλα τα σενάρια για τις αλλαγές – Ανησυχία στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News