BUSINESS & FINANCE

Μικρές επιχειρήσεις: Πώς θα γλιτώσουν τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές

Μικρές επιχειρήσεις: Πώς θα γλιτώσουν τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές

Κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων αλλά και εργαζόμενοι με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά περιέχονται  στα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. 

Πρόσληψη και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 

Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για  επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Προϋπόθεση είναι να αυξήσουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ενώ υπάρχει και ρήτρα διατήρησης των νέων θέσεων εργασίας τουλάχιστον για 3 μήνες. Το μέτρο αυτό αφορά δυνητικά  900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Η επιχείρηση-επιτηδευματίας δεν θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος για τον χρόνο στον οποίο συντελείται η πρόσληψη και το μέτρο θα αρχίσει άμεσα από τον Οκτώβριο.

Επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο: Η επιχείρηση αυτή δεν θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος για το 2022. 

Μετατροπή συμβάσεων από μερικής σε πλήρους απασχόλησης 

Οι επιχειρήσεις  που απασχολούν εργαζόμενους (ποσοστό άνω του 50%) με τη μορφή της μερικής απασχόλησης και μετατρέψουν σύμβαση από μερική σε πλήρους απασχόλησης τότε κερδίζουν έκπτωση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για ένα έτος. Το μέτρο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυνητικά από περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2,2 εκατ. άτομα.

Ως προϋπόθεση τίθεται οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν προσληφθεί πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου.  Το μέτρο αυτό είναι ήδη σε ισχύ από την ημέρα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. 

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση θέλει να μετατρέψει ένα εργαζόμενο από μερικούς απασχόλησης σε πλήρους, δίνοντας του τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ. Χωρίς τη ρύθμιση, η επιχείρηση θα έπρεπε να πληρώνει εργοδοτικές εισφορές ύψους 159 ευρώ με το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη να διαμορφώνεται στα 872 ευρώ. Εάν η επιχείρηση κάνει χρήση της ρύθμισης, τότε οι εργοδοτικές εισφορές διαμορφώνονται στα 95,32 ευρώ και το συνολικό κόστος για τον εργοδότη στα 808 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: 

Ποιοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ – Τα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Ποια είναι τα ποσά που θα δοθούν – Παραδείγματα

Πώς θα ενισχυθούν οι συνταξιούχοι – Αναλυτικά παραδείγματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News