BUSINESS & FINANCE

Περιμένει την Ευρώπη η Ελλάδα για τις επόμενες κινήσεις στην ενέργεια

Περιμένει την Ευρώπη η Ελλάδα για τις επόμενες κινήσεις στην ενέργεια

H ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει πως θα κινηθεί η Ευρώπη στο ενεργειακό επίπεδο, ποιες θα είναι οι κινήσεις δηλαδή ώστε να μετριαστεί η έκρηξη των τιμών ενέργειας.

Η κυβέρνηση ναι μεν έχει κάνει ανακοινώσεις για ένα νέο μηχανισμό επιδότησης ρεύματος από τον Οκτώβριο που θα συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά όπως φαίνεται είναι stand by για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί περαιτέρω στο νέο σύστημα εξοικονόμησης-επιδότησης από τη ΔΕΘ δείχνοντας μάλλον ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι πριν βάλει όλες τις πινελιές στο σύστημα που θα πριμοδοτεί περισσότερο όσους καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Σύμφωνα πάντως με το Βloomberg η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για τον καθορισμό υποχρεωτικού στόχου μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και πρόταση εισφοράς στις ενεργειακές επιχειρήσεις για την διοχέτευση των «υπερκερδών» προς τους καταναλωτές.

Φορολόγηση σε εταιρείες πετρελαίου 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, η Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή μίας «κατ’ εξαίρεση και προσωρινής» συνεισφοράς σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και σε διυλιστήρια βάσει της φορολογητέας κερδοφορίας τους κατά το φορολογικό έτος του 2022.΄

Στην Ελλάδα ήδη υπάρχει φορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα ήδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους μένει η βεβαίωση του ποσού από τη ΡΑΕ ώστε να εισπραχθεί τελικά ο φόρος από το κράτος ενώ για το δεύτερο εξάμηνο μέσω του νέου μηχανισμού ρεύματος ανακτώνται κατευθείαν τα υπερέσοδα των παραγωγών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν προτείνεται στα κράτη μέλη η επέκταση της φορολόγησης των υπερκερδών σε όλες τις εταιρίες ενέργειας και πέραν αυτών δηλαδή της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος όπως του πετρελαίου και τα διυλιστήρια. Η πρόταση μάλιστα αυτή σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη και στο τραπέζι των μέτρων που μελετά και η ελληνική κυβέρνηση προς υιοθέτηση ώστε τα χρήματα των υπερεσόδων να κατευθυνθούν στην στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στο τραπέζι η έκτακτη εισφορά των πετρελαϊκών ομίλων 

Πρόταση Κομισιόν: Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης και φόρο στα υπερκέρδη

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: 21 μέτρα στήριξης ύψους 5,5 δισ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News