Business & Finance Τρίτη 13/09/2022, 09:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι η έκτακτη εισφορά των πετρελαϊκών ομίλων 

Στο τραπέζι η έκτακτη εισφορά των πετρελαϊκών ομίλων 

Ναι στην φορολόγηση των έκτακτων κερδών των εταιρειών πετρελαίου και διύλισης που περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση μελετά έτσι και αλλιώς -ανεξάρτητα από την πρόταση της Κομισιόν- την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις συγκεκριμένες εταιρείες, κατά τα πρότυπα της φορολόγησης των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή. 

Όπως συνέβη και στην περίπτωση των εταιρειών παραγωγής ρεύματος, τυχόν έκτακτη εισφορά θα χρηματοδοτήσει την ενίσχυση των καταναλωτών απέναντι στο μεγάλο ενεργειακό κόστος, που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση. 

Για την Ελλάδα ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει τους δύο ομίλους που λειτουργούν διυλιστήρια, δηλαδή τα ΕΛΠΕ και την Motor Oil. Αθροισμένα τα καθαρά κέρδη και των δύο ομίλων το α’ εξάμηνο του 2022 έφτασαν τα 874 εκατ. ευρώ, από 72 εκατ. ευρώ το περσινό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από τα μισά κέρδη προέρχονται από εξαγωγές. Χθες οι μετοχές και των δύο ισχυρών ομίλων κατέγραψαν πτώση άνω του 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News