BUSINESS & FINANCE

ABN Amro: Έρχεται χειμώνας στην Ευρώπη – Αναπόφευκτη η ύφεση

ABN Amro: Έρχεται χειμώνας στην Ευρώπη – Αναπόφευκτη η ύφεση

Στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη προχωρά η ABN Amro, προβλέποντας μάλιστα ότι η ενεργειακή κρίση θα σπρώξει τις χώρες της Ευρωζώνης σε ύφεση μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακόμα και εάν δεν επιβληθεί δελτίο στο φυσικό αέριο, οι πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας, η αδύναμη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και η σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών αρκούν για να σπρώξουν την ανάπτυξη σε αρνητικό έδαφος, τονίζουν οι αναλυτές.

Οι νέες εκτιμήσεις τους μιλούν για ανάπτυξη 2,7% φέτος στην Ευρωζώνη (από 2,9% προηγουμένως) αλλά και ύφεση 0,9% το 2023 (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,3%).

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται στο 8,3% φέτος και στο 4,4% το 2023.

ABN Amro: Έρχεται χειμώνας στην Ευρώπη – Αναπόφευκτη η ύφεση-1

«Συμπληρώνοντας την όχι και τόσο όμορφη μακροοικονομική εικόνα διεθνώς, περιμένουμε μία ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, ενώ η ανάκαμψη της Κίνας μετά τα lockdowns περιορίζεται από τη συνεχιζόμενη zero-covid πολιτική καθώς και από τις αναταράξεις στον τομέα του real estate», σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Το μοναδικό φωτεινό σημείο είναι, όπως εξηγούν, ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αρχίσει να μετριάζονται –πέραν του ενεργειακού τομέα- οδηγώντας σε μία κάποια ελάφρυνση των πληθωριστικών πιέσεων.  

Η ύφεση από το τρίτο τρίμηνο

Η ABN Amro πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επιδρούν ώστε η ύφεση στην Ευρωζώνη να αρχίσει ήδη από το τρίτο τρίμηνο.

–          Ο πρώτος  είναι το σοκ της ακρίβειας. Ακόμα και εάν δεν υπάρξουν ελλείψεις στο φυσικό αέριο ή το ρεύμα τον χειμώνα, οι αστρονομικές τιμές μπορούν από μόνες τους να καταστήσουν κάποιες ενεργοβόρες επιχειρήσεις μη βιώσιμες.

–          Ο δεύτερος είναι το πληθωριστικό σοκ στα πραγματικά εισοδήματα. Ο οίκος έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό, διαπιστώνει ήδη πλήγμα στην κατανάλωση και προβλέπει ότι θα επιδράσει αρνητικά στην ανάκαμψη των υπηρεσιών.

–          Ο τρίτος παράγοντας είναι η δραματική επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, όπως αποτυπώνεται στους PMI και τους άλλους δείκτες.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ρηχή ύφεση

Morgan Stanley: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη

Deutsche Bank: Υποβαθμίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε neutral

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News