Business & Finance Σάββατο 26/12/2020, 11:46
BUSINESS & FINANCE

Κατά 4,9 τρισ.δολάρια αυξήθηκε η αξία των κινεζικών μετοχών το 2020

Κατά 4,9 τρισ.δολάρια αυξήθηκε η αξία των κινεζικών μετοχών το 2020

Κατά 4,9 τρισ.δολάρια αυξήθηκε η αξία των κινεζικών μετοχών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, χάρη στην ταχεία ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία του κορωνοϊού, τον αυξημένο αριθμό αρχικών δημόσιων εγγραφών και το ράλι των μετοχών στον κλάδο τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών. 

Οι κινεζικές επιχειρήσεις που έχουν εισαχθεί στα χρηματιστήρια, από τη Ν.Υόρκη έως τη Σαγκάη, «είδαν» την κεφαλαιοποίησή τους να αυξάνεται κατά 41% στα 16,7 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Markets Intelligence στη διάρκεια του έτους έως τις 22 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για αύξηση πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 21% των αμερικανικών επιχειρήσεων, που η κεφαλαιοποίησή τους όμως φθάνει τα 41,6 τρισ.δολάρια. 

«Το 2020 ήταν ένα πολύ ισχυρό έτος για την Κίνα. Αποτέλεσμα ήταν η εντυπωσιακή αύξηση του μεγέθους των αγορών κεφαλαίου», αναφέρει ο Μπρενταν Αχερν της KraneShares στη Ν.Υόρκη. Η Κίνα εκπροσώπησε εφέτος περίπου το ένα-τρίτο της αύξησης που κατέγραψε διεθνώς η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της S&P. Oι διεθνείς μετοχές «είδαν» την αξία τους να αυξάνεται κατά 16% στα 104 τρισ.δολάρια. 

Η αύξηση λαμβάνει χώρα παρά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στην τεχνολογία, στο εμπόριο και στα χρηματοοικονομικά και παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να αποθαρρύνει αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές από το να διακρατούν κινεζικές μετοχές. 

Την ίδια στιγμή, η αξία του συνολικού ενεργητικού των κρατικών ελεγχόμενων επιχειρήσεων της Κίνας αναμένεται να φθάσει τα 96 τρις.γιουάν (10,56 τρις.δολάρια) στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την αρμόδια κρατική επιτροπή διαχείρισης (SASAC). Η αξία αυτή των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών επιχειρήσεων της Κίνας, αντιστοιχεί σε μία αύξηση 45%, σε σύγκριση με τα δεδομένα στα τέλη του 2015.

Στη διάρκεια του 13ου πενταετούς προγράμματος της περιόδου (2015-2020) οι κρατικές κινεζικές επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με πολύπλοκες και δύσκολες καταστάσεις, ενώ η λειτουργικότητά τους σε οικονομικό επίπεδο, βελτιώθηκε σταδιακά. Έτσι βελτιώθηκαν και τα ετήσια λειτουργικά έσοδα τους, τα καθαρά τους κέρδη, αλλά και η παραγωγικότητά τους, κατά 5,6%, 8,9% και 7,8% αντίστοιχα, σύμφωνα με την SASAC.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News