Business & Finance Παρασκευή 5/08/2022, 22:45
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Γιατί το κόστος μπύρας ξεπερνά τον πληθωρισμό

Βρετανία: Γιατί το κόστος μπύρας ξεπερνά τον πληθωρισμό

Το μέσο κόστος για ένα ποτήρι μπύρας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί κατά 70% από το 2008 – πολύ πριν από τον πληθωρισμό – και ορισμένοι Λονδρέζοι πίνουν την μπύρα τους ακόμη και με 8 λίρες (9,70 δολάρια) για μία ποσότητα 568 ml.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων CGA, το μέσο κόστος για ένα ποτήρι μπύρας έχει αυξηθεί από 2,30 στερλίνες το 2008 σε 3,95 στερλίνες το 2022, αν και οι τιμές ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των παμπ. Η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 15 πένες μεταξύ 2021 και 2022, σχεδόν 4%, σε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση από το 2008.

Η μέση τιμή για ένα ποτήρι μπύρας σε ένα ανώνυμο παμπ του Λονδίνου στοιχίζει φέτος 8,06 στερλίνες, που σηματοδοτεί την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ με βάση τα στοιχεία της CGA, ενώ η χαμηλότερη ήταν 1,79 στερλίνες κατά μέσο όρο σε μια παμπ στο Lancashire, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε υψηλό 40 ετών, στο 9,4% τον Ιούνιο και αναμένεται να ξεπεράσει το 13% τον Οκτώβριο, επιδεινώνοντας την ιστορική κρίση κόστους διαβίωσης στη χώρα και ωθώντας την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1995 στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο Paul Bolton της CGA εκτιμά ότι ο συνδυασμός των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ελλείψεις προσωπικού, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, τα συσσωρευμένα χρέη από την εποχή της πανδημίας και γενικά ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνουν το κόστος των προμηθευτών, οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να μετακυλιστούν στον καταναλωτή.

Ο Francois Sonneville, αναλυτής στη Rabobank, εξηγεί ότι οι τιμές αυξάνονται σε όλη την αλυσίδα αξίας, ξεκινώντας από το κριθάρι.

«Η τιμή του κριθαριού έχει ανέβει και έχει διπλασιαστεί από το 2021. Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό: ο ένας είναι ότι η σοδειά στη Βόρεια Αμερική ήταν πραγματικά φτωχή, λόγω του κακού κλίματος και ο δεύτερος είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει μπλοκάρει τις μεταφορές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε. 

Ιστορικά, όταν οι τιμές των σιτηρών αυξάνονταν, οι αγρότες θα αντιστάθμιζαν την άνοδο φυτεύοντας περισσότερα σιτηρά το επόμενο έτος, αλλά ο ευρύτερος πληθωρισμός των γεωργικών αγαθών ξεπερνά ακόμη και το υψηλό 40 ετών του κανονικού πληθωρισμού 9,4%.

Ο Richard Hirst, ιδιοκτήτης των Hirst Farms, αναφέρθηκε στις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος εργασίας, στις υψηλές τιμές καυσίμων και στο κόστος των λιπασμάτων.

«Το κόστος των λιπασμάτων έχει τριπλασιαστεί – αγοράζουμε λιπάσματα τώρα τρεις φορές πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι. Οι πρώτες ύλες χημικών αυξάνονται όπως και το κόστος λειτουργίας των μηχανημάτων, είτε πρόκειται για ανταλλακτικά είτε για το κόστος αγοράς των ίδιων των μηχανημάτων. Όλα αυτά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από το 9 ή 10% του κανονικού πληθωρισμού», επισημαίνει. 

Το μεγαλύτερο κόστος, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, προέρχεται από την εργασία, τη συσκευασία και την ενέργεια.

«Νομίζω ότι αν κοιτάξετε την ίδια τη διαδικασία παρασκευής, καταναλώνει πολλή ενέργεια – και η τιμή της ενέργειας έχει αυξηθεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά το πιο σημαντικό είναι πιθανώς η συσκευασία». είπε ο Sonneville.

«Η συσκευασία αποτελεί περίπου το 25 έως 30% της τιμής κόστους της μπύρας, και οι γυάλινες συσκευασίες, τα γυάλινα μπουκάλια, χρησιμοποιούν περίπου το 25% του κόστους τους σε ενέργεια, έτσι με τις τιμές του φυσικού αερίου να είναι 10 φορές υψηλότερες τώρα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, όλο αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στο κόστος μιας ζυθοποιίας».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Μερική ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή αγορά μπύρας το 2021

Είδος υπό εξαφάνιση οι βρετανικές παμπ: «Γονάτισε» ο κλάδος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Γερμανών με την μπύρα; Τα μπουκάλια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News