Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 12:35
ΒUSINESS & FINANCE

Tesla: Δεν έπιασε τα ρεκόρ του πρώτου τριμήνου – Χαμήλωσε τους τόνους

Tesla: Δεν έπιασε τα ρεκόρ του πρώτου τριμήνου – Χαμήλωσε τους τόνους

Την πρώτη μείωση κερδών σε τριμηνιαία βάση παρουσίασε η Tesla την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και με το παρατεταμένο lockdown στη Σαγκάη, όπου η μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων της παρέμενε κλειστή. 

Η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε μεν αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών, όμως ήταν χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του πρώτου τριμήνου. Στις προκλήσεις συμπεριλαμβάνονται και τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας, με τις ελλείψεις σε επεξεργαστές και το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και logistics. 

Η Tesla ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2,3 δισ.δολαρίων έναντι προσδοκιών για 1,9 δισ.δολάρια, όμως ήταν κατώτερα σε σχέση με το επίπεδο ρεκόρ των 3,3 δισ.δολαρίων του πρώτου τριμήνου. Το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο είχε παρουσιάσει κέρδη ύψους 1,1 δισ.δολαρίων. 

«Παρά τις προκλήσεις, ήταν ένα από τα πιο ισχυρά τρίμηνα στην ιστορία μας. Τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ. 

Οι καταναλωτές πλήρωσαν περισσότερα χρήματα για τα αυτοκίνητα της Tesla στο δεύτερο τρίμηνο, βοηθώντας έτσι την εταιρεία να αντλήσει έσοδα ύψους 16,9 δισ.δολαρίων, παρότι ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των 18,8 δισ.δολαρίων του πρώτου τριμήνου. 

Οι Αμερικανοί πελάτες που παρήγγειλαν το μοντέλο Model Y της Τesla στα τέλη Ιουνίου θα κληθούν να πληρώσουν 68.000 δολάρια ή περίπου 14.000 δολάρια περισσόερα απ΄ό,τι θα πλήρωνουν εάν είχαν παραγγείλει το μοντέλο αυτό πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τη Bernstein Research. 

Ο οικονομικός διευθυντής της Tesla, Ζακ Κίρκχορν, εξακολουθεί να ευελπιστεί σε αύξηση 50% από τα επίπεδα του 2021, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η επίτευξη αυτού του στόχου έχει γίνει πλέον πολύ δύσκολος. 

Πολύ περισσότερο, οι δηλώσεις του Μασκ δεν απέπνεαν τον πιο αισιόδοξο τόνο του Απριλίου, όταν είχε δηλώσει ότι η παραγωγή της Tesla θα ξεπερνούσε τα 1,5 εκατ. οχήματα φέτος, που σημαίνει αύξηση 60% σε σχέση με πέρυσι και υψηλότερα του μακροπρόθεσμου στόχου για αύξηση των πωλήσεων κατά 50% ετησίως. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Διαβάστε επίσης:

Οπισθοχώρηση από τον Elon Musk: Η Tesla πουλά τα bitcoins της

Τesla: Στα 254.695 αυτοκίνητα οι πωλήσεις της στο β’ τρίμηνο – Κατώτερες των προβλέψεων

Και όμως, ο Elon Musk δεν ίδρυσε την Tesla – Πού είναι σήμερα οι ιδρυτές της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News