Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 12:12
BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Το bear market δεν τελείωσε

Morgan Stanley: Το bear market δεν τελείωσε

Το bear market των χρηματιστηρίων δεν έχει τελειώσει, λέει η Morgan Stanley, παρά το τελευταίο ράλι αντίδρασης. Μάλιστα, εκτιμά ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν και άλλο, ακόμα και εάν η αμερικανική οικονομία καταφέρει τελικά να αποφύγει την ύφεση.

«Το πρόσκαιρο ράλι αντίδρασης μπορεί να συνεχιστεί, αλλά μην απατάσθε, δεν πιστεύουμε ότι αυτό το bear market έχει τελειώσει, ακόμα κι αν αποφύγουμε μια ύφεση – οι πιθανότητες της οποίας αυξάνονται», γράφουν οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Michael Wilson.

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει φέτος, στέλνοντας τον δείκτη S&P 500 σε bear market, λόγω των ανησυχιών ότι ο υψηλός πληθωρισμός και μια αυστηρή Federal Reserve θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι πιθανότητες ύφεσης συνεχίζουν να αυξάνονται, με το μοντέλο του οίκου να υπολογίζει τις πιθανότητες στο 36% για τους επόμενους 12 μήνες.

Καθώς η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμα 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές τώρα στρέφονται στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για να δουν εάν τα περιθώρια ήταν ανθεκτικά στην άνοδο των τιμών και στο δυσμενές κλίμα.

Ο στρατηγός αναλυτής της Goldman Sachs, David Kostin, προειδοποιεί ότι οι αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές θα απειλήσουν την κερδοφορία των εταιρειών, η οποία έχει ήδη υποχωρήσει από τα επίπεδα-ρεκόρ.

Ο Wilson της Morgan Stanley, που είναι από τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές φέτος και προέβλεψε σωστά το τελευταίο selloff, δεν συμμερίζεται τις προσδοκίες ότι οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων θα μειωθούν μετά το δεύτερο τρίμηνο.

 «Οι συνεχιζόμενες πιέσεις από το κόστος της εργασίας, των πρώτων υλών, των αποθεμάτων και της μεταφοράς, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης, συνιστούν έναν κίνδυνο για τα περιθώρια κέρδους που δεν αντικατοπτρίζεται στις εκτιμήσεις του consensus», σημείωσε ο Wilson, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αντίθετα, οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι οι αγορές ενδέχεται να πλησιάζουν σε ένα σημείο όπου τα κακά στοιχεία αρχίζουν να θεωρούνται καλά νέα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

BofA: «Ξυστά» από την ύφεση θα περάσει η Ευρώπη – Οι νέες εκτιμήσεις

Berenberg Bank: Γιατί πέφτει το ευρώ και πότε θα ανακάμψει

Τι μπορεί να πάει στραβά: Τα 4 σενάρια της UBS για ύφεση στην Ευρώπη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News