Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 19:27
ΑΓΟΡΕΣ

Τα θετικά ενός «αδύναμου» δολαρίου

Τα θετικά ενός «αδύναμου» δολαρίου

Oι επενδυτές ευελπιστούν ότι ένα εξασθενημένο δολάριο θα πυροδοτήσει ράλι στα πάντα, από μετοχές των ΗΠΑ και των αναδυόμενων έως βιομηχανικά μέταλλα, στη διάρκεια του 2021. Τα ιστορικά χαμηλά αμερικανικά επιτόκια, τα μαζικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και η αυξανόμενη «όρεξη» των επενδυτών για ρίσκο ήταν από τους βασικούς καταλύτες που οδήγησαν στην πτώση 6% του δολαρίου έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με το αμερικανικό νόμισμα να οδεύει προς την χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2017.
Περίπου τα δύο-τρίτα των αναλυτών που συμμετείχαν σε πρόσφατο poll του Reuters προέβλεψαν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021, καθώς οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να ποντάρουν σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις. «Οι συνθήκες παραπέμπτουν σε συνέχιση της εξασθένησης του δολαρίου», λέει ο Μάικλ Πέρβς, διευθύνων σύμβουλος της Tallbacken Capital Advisors.

Eνα ασθενέστερο δολάριο στηρίζει τους Αμερικανούς εξαγωγείς, καθώς καθιστά τα προϊόντα τους περισσότερο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό. Ενισχύει επίσης τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών, όταν μετατρέπουν σε δολάρια τα κέρδη τους από το εξωτερικό. Έρευνα της BofA σημειώνει ότι κάθε πτώση 10% του δολαρίου μεταφράζεται σε κέρδη περίπου 3% για τις εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης S&P 500 είθισται να ενισχύεται κατά μέσο όρο 22% τα επόμενα έτη μετά από μία πτώση έως 3% του δείκτη σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου – που παρακολουθεί το δολάριο έναντι των νομισμάτων των κυριοτέρων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ – σύμφωνα με έρευνα της Bespoke Investment Group. Mε το δείκτη σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου να υποχωρεί 1,3% εφέτος, «οι συνθήκες διαγράφονται ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους επενδυτές στις αγορές μετοχών το 2021», αναφέρουν αναλυτές της Bespoke.

Η πτώση του δολαρίου τείνει επίσης να στηρίζει τις τιμές πρώτων υλών, που τιμολογούνται σε αμερικανικό νόμισμα και καθίστανται πολύ πιο προσιτές στους ξένους επενδυτές όταν το δολάριο υποχωρεί. «Η πτώση του δολαρίου αποτελεί διπλό στήριγμα για τα εμπορεύματα, όχι μόνο επειδή τα περισσότερα εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια, αλλά και επειδή οι περίοδοι εξασθένησης του δολαρίου τείνουν να συμπίπτουν με μεγαλύτερη ανάπτυξη», αναφέρει ο Τζερόεν Μπλόκλαντ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Robeco. Ο δείκτης Εμπορευμάτων S&P/Goldman Sachs ενισχύεται 74% από τα τέλη Απριλίου, χάρη στο ράλι όλων των εμπορευμάτων, από πετρέλαιο έως χρυσό.

Στις αγορές σταθερού εισοδήματος, ο κλασικός τρόπος για να «παίξει» κάποιος την εξασθένηση του δολαρίου είναι να αυξήσει την έκθεσή του σε ενεργητικό που είναι «ευαίσθητο» στον πληθωρισμό, όπως τα τιμαριθμοποιημένα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, γνωστά ως TIPs, σημειώνει ο Θάνος Μπάρντας της Neuberger Berman. Ο πληθωρισμός τείνει να αυξάνεται όταν έναν νόμισμα χάνει την αγοραστική του δύναμη. Παρότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σταθερά κάτω από το στόχο 2% της Φέντεραλ Ριζέρβ εδώ και μία δεκαετία, οι κρατικές δαπάνες ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν επαναφέρει τις συζητήσεις περί κλιμάκωσής του.

Ενα αδύναμο δολάριο προσφέρει στήριγμα και στις αναδυόμενες αογρές, διευκολύνοντας τις χώρες που έχουν δανειστεί σε δολάριο να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών έχει ενισχυθεί 13% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Αναλυτές της Societe Generale έχουν περιορίσει τις θέσεις σε δολάρια στο χαρτοφυλάκιό τους σε επίπεδο ρεκόρ, συστήνοντας αντ΄αυτού αύξηση της έκθεσης σε μετοχές αναδυόμενων αγορών, ειδικά της Ν.Κορέας και της Ινδονησίας.

Ωστόσο, τα στοιχήματα κατά του δολαρίου δεν είναι «μονόδρομος», εφιστούν την προσοχή οι αναλυτές. Για παράδειγμα, τα σημάδια ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να καθιστά πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της, ενωρίτερα του αναμενομένου, θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ώθηση στο νόμισμα. Επίσης, το δολάριο έχει την τάση να σταθεροποιείται όταν αυξάνεται η αβεβαιότητα στην αγορά και οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές ενεργητικό. Το τελευταίο «επεισόδιο» στις αγορές, οι οποίες βούλιαξαν στην είδηση της μετάλλαξης του κορωνοϊού, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της στροφής των επενδυτών στην ασφάλεια, με το δολάριο να παραμένει «το ασφαλέστερο του ασφαλούς ενεργητικού», όπως έγραψε ο Τζον Χάρντι της Saxo Bank. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News