Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 12:19
BUSINESS & FINANCE

Δυναμική «απόβαση» των επενδυτών στις αναδυόμενες

Δυναμική «απόβαση» των επενδυτών στις αναδυόμενες

Έπειτα από την ακατάσχετη «αιμορραγία» κατά την έναρξη της πανδημικής κρίσης, οι επενδυτές συρρέουν και πάλι στις αναδυόμενες αγορές, με τις εισροές να αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας επταετίας.

Η δυναμική στροφή προς τις αναδυόμενες αναμένεται να συνεχισθεί και το 2021, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν ακόμη μια χρονιά αυξημένων εισροών. Κάποιοι άλλοι όμως παραπέμπουν στις προκλήσεις που αντιμεωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες, καθώς είναι στενά τα περιθώρια επενδύσεων για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Στη διάρκεια του Μαρτίου, κεφάλαια άνω των 95 δισ. δολαρίων έκαναν «φτερά» από τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τους «Financial Times», που επικαλείται στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου(IIF). Κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες της υγειονομικής κρίσης, οι εκροές ανήλθαν στα 243 δισ. δολάρια.

Έκτοτε όμως οι επενδυτές έχουν επιστρέψει δυναμικά, με τις τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα των αναδυομένων να ανέρχονται σε 145 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Στη διάρκεια του προηγουμένου μηνός, οι ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν σχεδόν 37 δισ. δολάρια σε χρέος αναδυομένων αγορών και 40 δισ. δολάρια σε μετοχές, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Φόρτουμ Βάργκας, οικονομολόγο του IIF, για το τέταρτο τρίμηνο αναμένονται οι ισχυρότερες εισροές στις αναδυόμενες από το πρώτο τρίμηνο του 2013, λίγο πριν από το «taper tantrum» της FED που είχε προκαλέσει μαζικό κύμα εκροών, όταν η FED ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για τη σταδιακή απόσυρση των υπερ-χαλαρών μέτρω νομισματικής πολιτικής.

Τα επιθετικά μέτρα νομισματικής στήριξης της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών -έχοντας διοχετεύει 7,5 τρισ. δολάρια στις αγορές- έχουν ενισχύσει τις τιμές σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού, με αρκετές αγορές μετοχών -όπως η Wall Street- σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι αναδυόμενες άργησαν να συμβαδίσουν, με τις διασυνοριακές ροές να επιστρέφουν σε θετικό έδαφος μόλις τους δύο τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το ΙΙF. Το ευρύτερο κυνήγι υψηλότερων αποδόσεων αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για περισσότερες εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News