Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 21:40
ΒUSINESS & FINANCE

Big Tech: «Εγκλωβισμένες» στις ενεργειακές πολιτικές της Ευρώπης

Big Tech: «Εγκλωβισμένες» στις ενεργειακές πολιτικές της Ευρώπης

Όταν η Google ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χτίσει ένα νέο data center αξίας 1,1 δισ. δολαρίων στα προάστια του Λουξεμβούργου, η κυβέρνηση της χώρας υποδέχτηκε την επένδυση με ενθουσιασμό.

Το ίδιο συνέβη και στην Ολλανδία με την επένδυση της Meta Platforms που θα καθιστούσε την χώρα το ψηφιακό κέντρο της Ευρώπης.

Ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία και το πρόβλημα στον ενεργειακό εφοδιασμό άλλαξε τα δεδομένα.
Το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία συνεργάστηκαν για να προτείνουν αυστηρότερα μέτρα στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει στις 27 Ιουνίου. Στόχος είναι και τα 27 κράτη-μέλη να υπογράψουν τους ίδιους κανόνες για την τεχνολογία, προκειμένου να διασφαλιστούν οι στόχοι της ΕΕ για την πράσινη ενέργεια.

Το δίλημμα είναι πώς θα συμφιλιωθεί η πράσινη ατζέντα του μπλοκ με την προτεραιότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη μετάβαση σε ένα νέο ψηφιακό κόσμο.

Τα data centers στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 2,7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ το 2018. Αν η κατάσταση αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα μπορούσε να φτάσει στο 3,2% έως το 2030, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί που διαχειρίζονται data centers στην Ευρώπη ισχυρίζονται ότι τηρούν ήδη δικά τους υψηλά πράσινα πρότυπα, ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η κατεύθυνση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την πράσινη ανάπτυξη της τεχνολογίας έρχεται τη στιγμή που η ΕΕ συζητά για τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% αυτή τη δεκαετία.

Το σχέδιο αυτό θα επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας, εισάγοντας νέους στόχους για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, απαιτώντας από τις εταιρείες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα δεσμευτικά πρότυπα στην ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των data centers.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια μπορεί να μην προχωρήσει ιδιαίτερα γρήγορα λόγω του προβλήματος της ενέργειας, είναι όμως δεδομένο ότι η βιωσιμότητα είναι συνυφασμένη με το συμφέρον της βιομηχανίας των κέντρων δεδομένων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. ξανά οι big tech: Με το βλέμμα στα deepfakes

BofA: Το sell off θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας των dot com – Έπιασαν πάτο οι αγορές;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News