Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 23:01
BUSINESS & FINANCE

Έρευνα: 1 στις 4 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «κάνουν στροφή» από την Κίνα λόγω Covid

Έρευνα: 1 στις 4 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «κάνουν στροφή» από την Κίνα λόγω Covid

Περίπου μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις επενδύσεις της στη συγκεκριμένη αγορά και να τις στρέψει σε άλλη χώρα, καθώς το συνεχιζόμενο «κύμα» του Covid με τα περιοριστικά μέτρα αμαυρώνει τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ε.Ε. στην Κίνα έδειξε ότι περίπου το 23% των επιχειρήσεων εξετάζει να μεταφέρει τις επενδύσεις του σε κάποια άλλη χώρα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου, όταν η Σαγκάη εξακολουθούσε να βρίσκεται σε lockdown. 

Ο αριθμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που επανεξετάζουν τις επιλογές τους στην Κίνα είναι ο υψηλότερος σε διάρκεια δεκαετίας και περίπου διπλάσιος από το 11% που καταγράφηκε στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου. Περίπου 372 επιχειρήσεις συμμετείχαν στην έρευνα του Απριλίου, πολύ λιγότερες συγκριτικά με τις 620 του Φεβρουαρίου.  

Δεύτερες Σκέψεις 

Η αναλογία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που προγραμματίζουν να μεταφέρουν αλλού τις επενδύσεις τους άγγιξε υψηλό δεκαετίας 

Πηγή: Έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ε.Ε. στην Κίνα

 

Η πολιτική μηδενικού Covid της Κίνας δεν αφήνει άλλες επιλογές στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από το να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες περιοχές. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει την Κίνα», αναφέρει η Bettina Schoen-Behanzin, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου. 

Από τις επιχειρήσεις που αναζητούν άλλες επιλογές, ένα ποσοστό 16% ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μετεγκατασταθεί στη ΝΑ Ασία, ενώ ένα 18% αναζητά νέες ευκαιρίες στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού. Το 19% προσβλέπει σε Ευρώπη, ένα 12% στη Βόρεια Αμερική, ενώ ένα 11% στη Νότια Ασία. 

Είναι γεγονός ότι οι ξένες επιχειρήσεις δυσκολεύονται σημαντικά με τα lockdowns: οι ξένοι βιομηχανικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται 16,2% το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, πολύ χειρότερα από την πτώση 0,6% των κερδών για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας. Αντίθετα, οι κρατικές εταιρείες της Κίνας γνώρισαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών, της τάξης του 14% το ίδιο διάστημα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Τσουνάμι 1,6 εκατ. θανάτων εάν εγκαταλείψει το covid-zero

Το zero Covid «γονάτισε» την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News