Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 22:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ: Δεν υπάρχουν όρια στη «μάχη» για τη συγκράτηση των spreads

Σνάμπελ: Δεν υπάρχουν όρια στη «μάχη» για τη συγκράτηση των spreads

Η ΕΚΤ θα πολεμήσει οιαδήποτε ανεξέλεγκτη άνοδο στο κόστος δανεισμού των πλέον υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όμως η απάντησή της θα πρέπει να είναι «ραμμένη και κομμένη» στις ανάγκες της καθεμίας οικονομίας και δεν υφίσταται λόγος ανακοίνωσης νέου εργαλείου, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. 

Η ΕΚΤ διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα δείξει καμία ανοχή σε οιαδήποτε διασπαστική τάση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη νομισματική πολιτική, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους εργαλεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους επενδυτές, που έσπευσαν να ρευστοποιήσουν ιταλικά κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν και όταν χρειαστεί, μπορούμε και θα σχεδιάσουμε νέα εργαλεία ούτως ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής μας και εν συνεχεία την πρωταρχική εντολή μας για σταθερότητα των τιμών», υπογράμμισε η Σνάμπελ σε ομιλία της στο Παρίσι. «Η δέσμευσή μας απέναντι στο ευρώ είναι το εργαλείο μας κατά των διασπαστικών τάσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων. Αυτή η δέσμευση δεν έχει όρια», τόνισε.  

Η Σνάμπελ ανέφερε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές, σημειώνοντας ωστόσο ότι το κύριο έργο της κεντρικής τράπεζας αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπίσει τον υψηλά επίμονο πληθωρισμό. 

Η πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ για να συγκρατήσει την άνοδο των spreads θα είναι η ρευστότητα που θα αντλεί από τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν. Εν συνεχεία, μπορεί να προχωρήσει σε νέα εργαλεία πολύ σύντομα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, συμπλήρωσε.  

«Τα εργαλεία αυτά ενδεχομένως να είναι διαφορετικά, με διαφορετικούς όρους, διάρκεια και δικλείδες ασφαλείας, παραμένοντας σταθεροί στην εντολή μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι η όποια απάντηση θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε συνθήκες στις αγορές. 

Ο οικονομολόγος της Pictet Wealth Management, Φρεντερίκ Ντικροζέ, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Σνάμπελ, είπε ότι ένα νέο εργαλείο της ΕΚΤ ήδη προετοιμάζεται και οι δηλώσεις της ενισχύουν την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία και η Σνάμπελ απλά έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα», είπε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Οι επιλογές της ΕΚΤ για να συγκρατήσει την άνοδο των spreads

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News