Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 21:41
BUSINESS & FINANCE

Reuters: Οι επιλογές της ΕΚΤ για να συγκρατήσει την άνοδο των spreads

Reuters: Οι επιλογές της ΕΚΤ για να συγκρατήσει την άνοδο των spreads

Καθώς η ΕΚΤ αλλάζει ρυθμούς και ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού, οι αγορές ομολόγων δοκιμάζουν τις δυνατότητές της αλλά και την προθυμία της να λάβει μέτρα για να συγκρατήσει τις ανοδικές πιέσεις των αποδόσεων που αρχίζουν να πλήττουν τις ασθενέστερες χώρες του ευρώ. 

Το premium που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν τα ομόλογα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020. 

Με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 75 μονάδες βάσης εντός του επόμενου τριμήνου, το κόστος δανεισμού των ιταλικών και ισπανικών 10ετών έχει εκτιναχθεί σε υψηλό οκτώ ετών. 
 
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ δεν βλέπει κανένα λόγο για να δημιουργήσει νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν τις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας. Ομως, το άνοιγμα των spreads και των αποδόσεων έχει αφήσει τους επενδυτές να διερωτώνται για το πότε η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει διασπαστικές τάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ. 

«Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση», αναφέρει ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής στο τμήμα ερευνών της Pictet Wealth Management. 

Μερικές από τις επιλογές που έχει αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ:
   

– Να μην κάνει τίποτε

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ, αυτή είναι η στάση που κρατά αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ. Η απόδοση του ιταλικού έναντι του γερμανικού 10ετούς βρίσκεται τώρα στην περιοχή των 250 μονάδων βάσης, που θεωρείται από την ΕΚΤ ως «ζώνη κινδύνου» για να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. 

Ωστόσο, πηγές του Reuters ανέφεραν μετά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της κεντρικής τράπεζας δεν σκέφτονται υπό τις παρούσες συνθήκες ότι υφίσταται κίνδυνος διάσπασης και γι΄αυτό δεν συζήτησαν για νέο πρόγραμμα. «Το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζήτηση σημαίνει ότι η ζώνη κινδύνου έχει μετατοπιστεί πιο πέρα από το σημείο που γνώριζε έως τώρα η αγορά», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Rohan Khanna.

– Επανεπενδύσεις

Το μόνο εργαλείο που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η ΕΚΤ είναι οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν και τα οποία προέρχονται από το πανδημικό πρόγραμα αγοράς ομολόγων. 

Η Societe Generale εκτιμά ότι το επόμενο έτος η ΕΚΤ θα λάβει 300 δισ.ευρώ από τις επενεπενδύσεις των ομολόγων του ΡΕΡΡ. Όμως, αυτό δεν φαίνεται αρκετό για να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων. Ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ επανεπενδύσει όλα τα ομόλογα από τη Γερμανία και τη Γαλλία σε ιταλικά – περί τα 12 δισ.ευρώ μηνιαίως – το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο από τις καθαρές αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ ύψους 14 δισ.ευρώ μηνιαίως από το Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τη SocGen.  

– Ξανά OMT, SMP;

Η ΕΚΤ έχει και άλλα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ, ένα εργαλείο σε περίπτωση κρίσης που επιτρέπει την απεριόριστη αγορά χρέους μίας χώρας. Ωστόσο, οικονομολόγοι αμφιβάλουν ότι θα χρησιμοποιηθεί, καθώς απαιτείται από τις χώρες να υπογράψουν σχέδιο διάσωσης το οποίο συνοδεύεται από επαχθείς όρους. 

Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για λειτουργία του Μηχανισμού Αγοράς Τίτλων (SMP), κάτι που θεωρείται πιο πιθανό.

– Επαναφορά του QE 

Εάν η απότομη διεύρυνση των spreads πυροδοτήσει κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, τότε η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανόν να επανεφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με δεδομένη όμως τη λήξη του προγράματος, η κίνηση αυτή φαίνεται αρκετά απίθανη. 

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαρτίου του 2020, όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα του Covid-19, το spread ιταλικών/γερμανικών κρατικών ομολόγων ξεπέρασε τις 300 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας να παρέμβει με αγορές ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ. Στο τέλος της ίδιας ημέρας, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έναρξη του ΡΕΡΡ, ηρεμώντας τις αγορές. 

– Κάτι νέο

Ίσως η ΕΚΤ να στοχεύσει σε αγορές ομολόγων των ασθενέστερων χωρών, αποκλίνοντας από την αρχή της να αγοράζει ενεργητικό ανάλογα με το μέγεθος μίας οικονομίας. Ωστόσο, μία τέτοια ευελιξία ενδεχομένως να μην έβρισκε σύμφωνη τη Γερμανία και ειδικά το Συνταγματικό της Δικαστήριο.  
        

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Moody’s για αύξηση των αποδόσεων: Δεν εκτροχιάζει το χρέος – μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πρώτα «θύματα» της ΕΚΤ;

Όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια: Τι μας διδάσκει η ιστορία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News