Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 14:05
BUSINESS & FINANCE

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κόβει τις ροές προς Gazprom Germania και μέσω Πολωνίας

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κόβει τις ροές προς Gazprom Germania και μέσω Πολωνίας

(upd) Στοπ στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe ανακοίνωσε ότι βάζει η Gazprom το μεσημέρι της Πέμπτης, αφότου η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου. «Εφαρμόσθηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οργανισμούς που τελούν υπό το κράτος κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom. «Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της EuRoPol GAZ για την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας». Tην ίδια ώρα, φινλανδική εφημερίδα μεταδίδει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου την Παρασκευή.

H Ρωσία μείωσε ή έκοψε εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της θυγατρικής Gazprom στη Γερμανία, τις οποίες είχε θέσει υπό τον έλεγχό του το Βερολίνο, ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάποιες μονάδες και θυγατρικές της Gazprom Germania, η οποία είναι θυγατρική με τη σειρά της του ρωσικού κολοσσού, δεν λαμβάνουν πλέον καθόλου φυσικό αέριο ή παίρνουν μειωμένες σε σχέση με τα συμβόλαια ποσότητες.

Σε μια μονάδα της Gazprom PJSC οι παραδόσεις μειώθηκαν κατά περίπου 10 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Όπως ανέφερε ο Χάμπεκ, πρόκειται για μια κυρίως συμβολική κίνηση, καθώς η ποσότητα που ψαλιδίστηκε αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των συνολικών εισαγωγών αερίου της Γερμανίας από τη Ρωσία.

Ο ίδιος καθησύχασε λέγοντας ότι η χώρα λαμβάνει αέριο από άλλες πηγές και ότι μπορεί να αντέξει τη μείωση στις ροές.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει κυρώσεις στην Gazprom Germania και άλλους γερμανικούς παρόχους, ο Χάμπεκ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Mειωμένες κατά 1/3 σήμερα οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα – κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Πρόκειται δηλαδή για μείωση σχεδόν 30%, ενώ χτες οι ροές ήταν μειωμένες κατά 18%.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι’αυτό. Η Ουκρανία δηλώνει εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στην Σούτζα.

Η Μόσχα, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.

Υψηλές πτήσεις για το φυσικό αέριο σήμερα

Νέα αύξηση κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τις κυρώσεις της Ρωσίας κατά της Gazprom Germania και τη μείωση των ροών μέσω Ουκρανίας.

Το συμβολαίο για ολλανδικό φυσικό αέριο με παράδοση τον επόμενο μήνα, που αποτελεί το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, κατέγραψε άνοδο 14% και διαμορφώθηκε στα 106,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο ήταν αυξημένο κατά 20%, ενώ το γερμανικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας με παράδοση τον επόμενο μήνα ανέβηκε και αυτό κατά 11%.

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κόβει τις ροές προς Gazprom Germania και μέσω Πολωνίας-1

Τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank

Άλλοι 10 αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank, καθώς προσπαθούν να βρουν τρόπο να πληρώσουν για τις υποχρεώσεις τους, μετά την απαίτηση Πούτιν οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια.

Συνολικά, 20 είναι οι εταιρείες που έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη ρωσκή τράπεζα, με άλλες 14 να έχουν κάνει αίτηση για να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα.

Δεν διευκρινίζεται πάντως αν έχουν ανοίξει έναν ή δύο λογαριασμούς – ένα σε ξένο νόμισμα και ένα σε ρούβλια – στην Gazprombank, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι το άνοιγμα λογαριασμού και οι πληρωμές σε ρούβλια αποτελούν παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Πρόσωπο κοντά στην Gazprom είπε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της Ε.Ε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χτες ότι οι περισσότεροι εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom, προσθέτοντας ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας έχει ήδη πληρώσει σε ρούβλια.

Πρόσωπο κοντά στην Gazprom είπε ότι ο αριθμός των πελατών που έχουν πληρώσει σε ρούβλια παραμένει στους τέσσερις, ο ίδιος με τα τέλη του περασμένου μήνα. Οι πληρωμές από άλλους αγοραστές αναμένονται αργότερα αυτό τον μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σε ποιες μονάδες της επιβάλει κυρώσεις η Gazprom

Φυσικό αέριο: Η Ουκρανία κλείνει αγωγό, μειώνονται οι ροές στην Ευρώπη

Gazprom: «Τεχνικά αδύνατον» να γίνει μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του σταθμού Σούτζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News