Business & Finance Τρίτη 10/05/2022, 13:07
BUSINESS & FINANCE

H Eυρωπαϊκή Ένωση εξετάζει από κοινού δανεισμό για την Ουκρανία

H Eυρωπαϊκή Ένωση εξετάζει από κοινού δανεισμό για την Ουκρανία

Tην έκδοση κοινού χρέους εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.

To ποσό που θα δανειστούν από κοινού τα κράτη-μέλη από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ουκρανίας για τους επόμενους τρεις μήνες.

Το σχετικό πλάνο της Κομισιόν αναμένεται να αποκαλυφθεί στις 18 Μαΐου. Το μπλοκ θέλει να δημιουργηθεί μια κοινή πλατφόρμα με τις χώρες της G7 για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Το σχέδιο έκδοσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών θα είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα SURE που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η Κομισιόν δεν έχει δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις εγγυήσεις που θα ζητήσει και το πώς θα κατανεμηθεί ο δανεισμός ανάμεσα στα κράτη-μέλη του μπλοκ των 27.

Όπως αναφέρει το Politico, κάποιες χώρες – ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστρία – ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προταθούν εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης πριν από την παρουσίαση του σχεδίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, αν άλλες χώρες εκτός Ένωσης – όπως η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Νορβηγία και άλλες – δώσουν και αυτές χρήματα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με διμερείς δωρεές, τότε το μπλοκ θα χρειαστεί να καλύψει λιγότερα χρήματα.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ουκρανία χρειάζεται 5 δισ. ευρώ το μήνα για να διατηρήσει την οικονομία της ζωντανή (πληρωμή μισθών και συντάξεων, φροντίδα των εκτοπισμένων, άλλα έξοδα που σχετίζονται με τον πόλεμο). Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να καλύψουν το ένα τρίτο του ποσού αυτού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μπορέλ: Υπέρ της κατάσχεσης πόρων της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Κομισιόν: Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News