Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 19:48
BUSINESS & FINANCE

Όλη η καυτή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής: Φυσικό αέριο, φόρος σε εταιρείες ενέργειας, ταμείο αλληλεγγύης

Όλη η καυτή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής: Φυσικό αέριο, φόρος σε εταιρείες ενέργειας, ταμείο αλληλεγγύης

«Πράσινο φως» θα δώσουν κατά πάσα πιθανότητα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιβολή ενός προσωρινού φόρου για τα έκτακτα κέρδη ορισμένων εταιρειών ενέργειας, τα οποία συνδέονται με την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

«Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. που θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες του μπλοκ θα συζητήσουν ένα σύνολο λύσεων που περιγράφονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς ένα νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις «κρατικές ενισχύσεις».

Η Κομισιόν υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι αποδόσεις ορισμένων ενεργειακών εταιρειών που δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο – και επομένως δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής – θα μπορούσαν να υποστούν «ειδικά μέτρα» με έσοδα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των καταναλωτών.

Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξτρα κέρδη έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι ηγέτες πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν την παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, ζητώντας, αντίθετα, από τους υπουργούς να αναλύσουν επειγόντως διάφορες βραχυπρόθεσμες επιλογές, και ιδιαίτερα την αποσύνδεση των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ενδέχεται επίσης να δεσμευτούν ότι θα καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και θα αρχίσουν να γεμίζουν τις εξαντλημένες αποθήκες αερίου το συντομότερο δυνατό. Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού με την Επιτροπή για κοινές αγορές φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου.

Ταμείο αλληλεγγύης για την Ουκρανία

Την ίδια ώρα, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να συμφωνήσουν να βοηθήσουν οικονομικά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα η ρωσική εισβολή.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας», αναφέρεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Για τον σκοπό αυτόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να συστήσει ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες», προστίθεται στο κείμενο, όπου ωστόσο δεν δίνεται λόγος για το οικονομικό μέγεθος αυτού του Ταμείου.

Το έργο αυτό καθίσταται ακόμη δυσκολότερο δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι πλέον αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και το νόμισμά της, το χρίβνια, έχει καταρρεύσει.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν να χρησιμοποιηθούν ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στις δυτικές χώρες, όπως τα περίπου 300 δισεκ. δολάρια των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεταπολεμικά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Με βάση το προσχέδιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα καλέσουν και άλλες χώρες να συμβάλουν στο Ταμείο.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το Ταμείο θα αναλάβει το μερίδιό του στις «εκτεταμένες» προσπάθειες που θα χρειαστεί να καταβληθούν μεταπολεμικά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Βοήθεια σε ευρωπαϊκές εταιρείες που χτυπήθηκαν από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Παράλληλα, σε έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται ότι θα δοθεί κρατική βοήθεια έως 400.000 ευρώ στις ευρωπαϊκές εταιρείες που επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επιχειρήσεις στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας μπορούν να λάβουν έως και 35.000 ευρώ σε άμεσες επιχορηγήσεις, εγγυήσεις, φορολογικά και άλλα πλεονεκτήματα.

Οι εταιρείες που έχουν «χτυπηθεί» από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μπορούν να λάβουν ενίσχυση που δεν υπερβαίνει το 30% των επιλέξιμων δαπανών, με ανώτατο όριο τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας μπορούν να ζητήσουν δημόσια εγγύηση για τα δάνειά τους, έως και 15% του μέσου συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά τις τρεις τελευταίες κλειστές λογιστικές περιόδους ή το 50% του ενεργειακού κόστους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Η εγγύηση περιορίζεται σε έξι χρόνια και καλύπτει μόνο επενδύσεις ή δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Οι εταιρείες με θέματα ρευστότητας μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για επιδοτούμενα δάνεια, αναφέρεται στο έγγραφο.

Τι προβλέπει το σχέδιο για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου

Στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας, αναφέρεται ότι οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν τις χώρες της Ενωσης να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου φέτος, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Σύμφωνα με τους κανόνες που θα προτείνει η Κομισιόν, τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να γεμίζουν τις δεξαμενές φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητάς τους πριν από κάθε χειμώνα (έως την 1η Νοεμβρίου). 

Οι χώρες θα είναι υπεύθυνες για την επίτευξη των στόχων και θα μπορούν να καταφύγουν σε διάφορες επιλογές όπως να υποχρεώσουν τους προμηθευτές να αποθηκεύουν μια ελάχιστη ποσότητα αερίου, να αναθέσουν στους παρόχους φυσικού αερίου να αγοράζουν στρατηγικά αποθέματα και να προσφέρουν ανάλογα οικονομικά κίνητρα. 

Η Κομισιόν θα παρεμβαίνει αν οι χώρες δεν επιτυγχάνουν τους στόχους. Θα άρει επίσης τους δασμούς για τη μεταφορά αερίου από και προς τις δεξαμενές. 

Οι χώρες που δεν διαθέτουν δεξαμενές αποθήκευσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες ή να δημιουργήσουν συστήματα επιμερισμού των βαρών για να βοηθήσουν άλλες χώρες να αποθηκεύσουν αέριο.

Οι δεξαμενές στην Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 26%. Οι εταιρείες συνήθως τις ξαναγεμίζουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οι τιμές και η ζήτηση πέφτουν, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τις τιμές. 

Τα αποθέματα συνήθως καλύπτουν το 25 με το 30% της χειμερινής κατανάλωσης, σημειώνεται στο προσχέδιο. 

Τέλος, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να πιστοποιήσουν τους διαχειριστές των δεξαμενών αποθήκευσης, μια κίνηση που έχει σαν στόχο τη ρωσική Gazprom, η οποία διαχειρίζεται διάφορες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ε.Ε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Προς συμφωνία για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου

Reuters: Η δύσκολη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. – Διχασμένη η Ευρώπη στην ενέργεια

Το ρωσικό φυσικό αέριο διχάζει την Ε.Ε. ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News