Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 15:16
BUSINESS & FINANCE

Πόσο σημαντικό είναι το καλό ντύσιμο στο γραφείο

Πόσο σημαντικό είναι το καλό ντύσιμο στο γραφείο

Κάποτε, το dress for success στο γραφείο ήταν αρκετά εύκολο: «καλά» ή «επίσημα» ρούχα, όσο πιο επίσημα τόσο το καλύτερο. Στα παραδοσιακά γραφεία, όσοι βρίσκονταν στην κορυφή συνήθως φορούσαν κοστούμι – αυτοί που θέλουν την δουλειά τους ντύνονται ανάλογα.

Ωστόσο, η ανάδειξη των Big Tech άλλαξε τα πράγματα. Οι ηγέτες της Σίλικον Βάλεϊ είναι κάτι τύποι που φορούν τζιν, φουτεράκια και μαύρα ζιβάγκο. Στον κόσμο τους, η επιτυχία έχει διαφορετικό περιτύλιγμα – και είναι ξεκάθαρα πιο κάζουαλ από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Και μετά, η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στο dress code στο γραφείο. Από το σπίτι, όλοι έβλεπαν μόνο το πάνω μέρος του σώματος κάποιου μέσω της βιντεοκλήσης. Πολύ συνηθισμένο ήταν το φαινόμενο να φοράει κάποιος ή κάποια καλοσιδερωμένο πουκάμισο από πάνω και πιτζάμες ή εσώρουχα με παντόφλες από κάτω, εκεί που δεν πιάνει η κάμερα.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Σίγουρα, το να πας στο γραφείο με κοστούμι δεν έχει πια την ίδια ισχύ, αλλά ούτε το φούτερ με την κουκούλα στέλνει κάποιο μήνυμα.

Τα ρούχα είναι το μήνυμα

Είναι ακόμα δυνατό να «ντυθείς για τη δουλειά που θέλεις»; Σίγουρα, το dress for success έχει ένα στοιχείο παρατήρησης: βλέπεις τι φοράνε οι άλλοι που έχουν τη δουλειά που θέλεις για να καταλάβεις το στυλ τους και πώς μπορείς να τους μιμηθείς, βάζοντας το δικό σου μοναδικό στοιχείο.

Κάποιοι ντύνονται παρόμοια με τους συναδέλφους τους για να αισθανθούν ότι ανήκουν σε μια ομάδα. Άλλοι ντύνονται όπως οι ηγέτες τους για να δείξουν πού τοποθετούν τον εαυτό τους και σε τι στοχεύουν.

Είναι μια αποτελεσματική στρατηγική να δημιουργείτε ομοιότητες με τους συναδέλφους σας που κατέχουν senior θέσεις. Πρόκειται για το λεγόμενο affinity bias, το φαινόμενο που βλέπουμε με καλό μάτι κάποιον που μας μοιάζει. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μάνατζερ είναι πιο πιθανό να προσλάβουν ή να δώσουν προαγωγή σε κάποιον που θεωρούν όμοιό τους – και αυτό περιλαμβάνει και το ντύσιμο.

Από την άλλη, το ντύσιμο σάς προετοιμάζει για τον ενδεχόμενο ρόλο που επιζητάτε. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και είναι πιο παραγωγικοί, όταν ντύνονται πιο επίσημα. Γενικότερα, ο τρόπος που φροντίζουμε, ντύνουμε και παρουσιάζουμε τον εαυτό μας μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο καλά με αυτόν.

Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο για το dress for success: με το σωστό ντύσιμο δείχνουμε ότι έχουμε κατανοήσει τους άγραφους και μη κανόνες ενός γραφείου και μπορούμε να τους υπακούμε. Ειδικά τώρα, καθώς οι εταιρείες έχουν πιο ελεύθερο κώδικα ντυσίματος, το να αποκρυπτογραφήσεις αυτό ακριβώς που θεωρεί η ηγεσία της ως επιτυχημένο ντύσιμο δείχνει ότι καταλαβαίνεις πώς αυτή λειτουργεί και πως έχεις εναρμονιστεί με την κουλτούρα της.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε κιόλας και να ντύνεστε υπερβολικα επίσημα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις πια δεν έχουν κάποιο επίσημο dress code. Αν εμφανιστείτε, λοιπόν, με ένα κοστούμι, μπορεί να γελειοποιηθείτε ή να δείξετε ότι είστε υπεροβλικά φιλόδοξοι.

Επιπλέον, οι κανόνες για το ντύσιμο διαφέρουν από δουλειά σε δουλειά. Μια έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν ένα στοιχείο που διαφοροποιούσε το ντύσιμό τους από τους υπόλοιπους ήταν πιο πιθανό να είναι πιο πετυχημένοι και να κατέχουν υψηλότερες θέσεις σε μια εταιρεία.

Δυστυχώς, το φύλο και η φυλή παίζουν επίσης ρόλο στο ντύσιμο. Μπορεί να πει πολλά για τον ρόλο της γυναίκας σε μια επιχείρηση το πόσο κοντή είναι η φούστα της και κατά πόσο είναι επιτρεπτό αυτό.

Το ντύσιμο μετράει και από μακριά

Mπορεί η τηλεργασία και η εργασία μέσω βιντεοκλήσεων να επιτρέπουν ένα πιο χαλαρό στυλ, αλλά ούτε και αυτά ξεφεύγουν από τους κανόνες του ντυσίματος για την εργασία.

Καθώς σε μια βιντεοκλήση δεν παρατηρούμε τόσο πολύ τι φοράει ο άλλος, αυτό μπορεί να γυρίσει σε μπούμερανγκ. Πρέπει να δουλέψετε για να φανείτε και να αναδείξετε τον ρόλο σας σε μια εταιρεία. Πρέπει, δηλαδή, να βρείτε έναν τρόπο να ξεχωρίστε μέσα από την οθόνη.

Για παράδειγμα, μπορείτε να φορέσετε ρούχα με έντονα χρώματα ή κοσμήματα που ξεχωρίζουν. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το παρακάνετε ή – το αντίθετο – να περάσετε απαρατήρητος/η.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, και για την τηλεργασία ισχύουν οι ίδιοι κανόνες: βάλτε τη φορεσιά της δουλειάς που θέλετε, μιμηθείτε τους ανωτέρους σας και προσθέστε προσωπικες πινελιές.

Σε κάθε περίπτωση, το ντύσιμο μπορεί να σας βοηθήσει να μπείτε στον δρόμο για την επιτυχία, αλλά αυτό που πραγματικά θα σας κάνει να ξεχωρίσετε είναι οι δεξιότητές σας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι νάρκισσοι είναι πετυχημένοι και τι μπορείτε να μάθετε από αυτούς

Πέντε tips για να αποπνέετε αυτοπεποίθηση όταν μιλάτε

Πέντε λάθη που κάνουμε σε συνεντεύξεις για δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News