Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 07:40
BUSINESS & FINANCE

Γιατί οι νάρκισσοι είναι πετυχημένοι και τι μπορείτε να μάθετε από αυτούς

Γιατί οι νάρκισσοι είναι πετυχημένοι και τι μπορείτε να μάθετε από αυτούς

Είναι δύσκολο να δουλεύεις με έναν νάρκισσο, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να τον/την βλέπεις να τα πηγαίνει καλύτερα στη δουλειά, ακριβώς χάρη στη συμπεριφορά του.

Είναι αρκετά κοινό οι ναρκισσιστές να είναι πετυχημένοι όσον αφορά στην καριέρα τους. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, συνήθως πληρώνονται περισσότερο και είναι πιο πιθανό να πάρουν προαγωγή.

Είναι ενοχλητικό να βλέπεις τέτοια άτομα να τα καταφέρνουν, αλλά ίσως μπορέσετε να μάθετε κάποια πράγματα από τη συμπεριφορά τους.

Ακολουθούν οι πέντε λόγοι που αυτά τα άτομα τα πάνε καλά στην εργασία τους. Ίσως μπορείτε να μάθετε κάτι από αυτό και να υιοθετήσετε ή να αποφύγετε εν μέρει κάποια χαρακτηριστικά τους.

1. «Διαφημίζουν» τα κατορθώματά τους

Ένας νάρκισσος δεν θα το παίξει ποτέ ταπεινός και δεν θα κρύψει κάποια επιτυχία του. Αντιθέτως, θα υπερτονίσουν τα κατορθώματά τους και θα υπερβάλλουν για τον ρόλο τους στη γενικότερα επιτυχία της εταιρείας.

Αν και εσείς μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πότε κοκορεύονται, άλλοι δεν το αντιλαμβάνονται τόσο εύκολα. Οι ναρκισσιστές είναι χαρισματικοί και μπορούν να γοητεύσουν τον κόσμο. 

Έτσι, κάποιοι μπορεί να εντυπωσιαστούν από κάτι που δεν είναι και τόσο τρομερό, ακριβώς επειδή οι νάρκισσοι το παρουσίασαν έτσι.

2. Παίρνουν μεγάλα ρίσκα

Είτε προσπαθήσουν να πετύχουν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της επιχείρησής σας είτε θέλουν να εφαρμόσουν μια στρατηγική που προηγουμένως δεν είχε αποτελέσματα, οι εργαζόμενοι αυτοί παίρνουν μεγάλα ρίσκα. Και φυσικά, κάποιες φορές τα καταφέρνουν.

Ακόμα και όταν οι άλλοι τους προειδοποιούν ότι δεν θα τα καταφέρουν, οι ναρκισσιστές μένουν αμετακίνητοι. Θέλουν τόσο πολύ να κερδίσουν την προσοχή για την καλή τους δουλειά που θα κάνουν τα πάντα για να πετύχουν.

3. Ξέρουν πότε να είναι καλοί με τους συναδέλφους τους

Ο νάρκισσος δεν θα χάσει τον χρόνο του να μαθαίνει στον καινούργιο τη δουλειά ή να μιλάει με συναδέλφους του, εκτός και αν αυτό τον βοηθήσει κάπως στη δική του καριέρα. Ξέρει ποιον συνάδελφο ή ανώτερο να εκμεταλλευτεί και ποιον να κολακεύσει.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018, τα άτομα με «σκοτεινή προσωπικότητα» (με χαρακτηριστικά όπως ο ναρκισσισμός, η ψυχοπάθεια και ο μακιαβελισμός) θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο και ότι μπορούν να απολαμβάνουν ορισμένα προνόμια.

Οι άνθρωποι αυτοί κολακεύουν τους άλλους και υποκρίνονται ότι τους συμπαθούν για να έχουν την εύνοιά τους και είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τους συνανθρώπους τους.

Από τη φύση τους, οι νάρκισσοι δεν ενδιαφέρονται για το τι νιώθουν οι άλλοι ή για τη στήριξή τους. Συνεπώς, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τους συναδέλφους τους προς όφελός τους χωρίς να αισθάνονται άσχημα για το ποιος θα πληγωθεί στο ενδιάμεσο.

4. Πιστεύουν στον εαυτό τους

Πολλοί άνθρωποι μένουν πίσω επειδή αμφισβητούν τον εαυτό τους. Όχι όμως οι ναρκισσιστές, οι οποίοι νομίζουν ότι είναι οι καλύτεροι. Η περηφάνεια τους τους βοηθάει να πετύχουν τους στόχους τους.

Είτε κάνουν αίτηση για προαγωγή είτε ξεκινούν ένα νέο πρότζεκτ, είναι σίγουροι ότι θα πετύχουν. Δεν σταματούν ποτέ να πιστεύουν στον εαυτό τους και αυτό τους βοηθάει να πάνε μπροστά.

5. Δεν τους πτοεί η απόρριψη

Η απόρριψη δεν κάνει τους νάρκισσους να αμφισβητήσουν τον εαυτό τους. Αντίθετα, θα στραφούν κατά του του ατόμου που τους απέρριψε.

Είναι πιο πιθανό να σκεφτούν «αυτό το άτομο δεν αναγνώρισε το ταλέντο μου» παρά ότι «δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για αυτή τη δουλειά».

Αν η απόρριψη είναι δημόσια, είτε θα παρουσιάσουν κάποια δικαιολογία είτε θα διαφωνήσουν ανοιχτά με το άτομο που τους απέρριψε. Στη συνέχεια, θα δεσμευτούν ότι θα προσπαθήσουν ξανά με περισσότερη αποφασιστικότητα από πριν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ναρικισσισμός και χρήματα: Οι πέντε πιο τοξικές συνήθειες

Τα 5 είδη τοξικών ανθρώπων στη δουλειά και πώς θα τους εντοπίσετε

Πέντε tips για να αποπνέετε αυτοπεποίθηση όταν μιλάτε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News