Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 19:41
BUSINESS & FINANCE

ΥΠΕΝ: Οι προτεραιότητες στη νέα αστική ατζέντα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη

ΥΠΕΝ: Οι προτεραιότητες στη νέα αστική ατζέντα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στην Νέα Υόρκη. Θέμα της συνάντησης είναι η αξιολόγηση της προόδου της υλοποίησης της Νέας Αστικής Ατζέντας έξι χρόνια μετά την υιοθέτησή της.

Μεταξύ των προκλήσεων αυτών ο Ευ. Μπακογιάννης συμπεριέλαβε την κλιματική απορρύθμιση, την ενεργειακή και υγειονομική κρίση, τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, ενώ ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ενέργειας με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα εγχώριο περιβάλλον με ιδιαιτερότητες και προβλήματα δεκαετιών, όπως η έλλειψη δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου, η συχνά κακή ρυμοτομία, οι στενοί δρόμοι, το παλαιό κτιριακό απόθεμα, οι αυθαίρετες κατασκευές, η πολύ μεγάλη εξάρτηση από το αυτοκίνητο, καθώς και οι μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες στον χωροταξικό σχεδιασμό και τα σχέδια πόλης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράμμισε ο Ευ. Μπακογιάννης, ανταποκρινόμενο σε αυτά τα χρονίζοντα ζητήματα, έχει προτεραιοποιήσει:

 • Την αναθεώρηση και ολοκλήρωση 5 Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τη Βιομηχανία, με βασικές διατάξεις για την εφοδιαστική αλυσίδα, τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τους ορυκτούς πόρους και για τις υδατοκαλλιέργειες.
 • Την υλοποίηση του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για πάνω από το 70% της ελληνικής επικράτειας.
 • Την ενεργοποίηση και χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπλασης καθώς και την αξιοποίηση/ επανάχρηση κενών ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
 • Τη χρηματοδότηση και παρακολούθηση μεγάλων και εμβληματικών έργων αστικής ανάπλασης, όπως το έργο αναγέννησης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με στόχο την αναμόρφωση της παράκτιας ζώνης.
 • Την παροχή κινήτρων για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μέσω του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και την εισαγωγή 3 νέων προγραμμάτων: «ΔΙΑΤΗΡΩ», «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ» (για διατηρητέα και παλαιά κτίρια) και «ΔΙΑΒΙΩ» (για την ανεξάρτητη διαβίωση για άτομα με ειδικές ανάγκες).
 • Την προώθηση και χρηματοδότηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και έργων αστικής κινητικότητας, όπως ποδηλατόδρομοι που συνδέουν διαφορετικές κοινότητες και δήμους, διαδρομές EUROVELO, προγράμματα κοινής χρήσης ποδηλάτων.
 • Την ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προσβασιμότητα και την προώθηση της φυσικής προσβασιμότητας στις αστικές περιοχές μέσω των νέων Σχεδίων Αστικής Προσβασιμότητας.
 • Την ανάπτυξη Σχεδίων Φορτιστών Ηλεκτρικών Οχημάτων στους Δήμους.
 • Την ενεργοποίηση της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης μέσω της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης», ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του Διαδραστικού Ψηφιακού Χάρτη, μέσω του οποίου ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση με λίγα «κλικ» σε γεωχωρικές πληροφορίες.
 • Την ψηφιοποίηση των κατασκευών μέσω της ενεργοποίησης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και την ενσωμάτωση της χρήσης του Building Information Modeling (BIM) στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο.
 • Την υποστήριξη και καθοδήγηση των ελληνικών Δήμων ώστε να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων – χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και 6 πόλεις θα λάβουν ισχυρή χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουν τις σχετικές παρεμβάσεις.

«Οι πόλεις και οι οικισμοί μας είναι το ευρύτερο σπίτι μας, επομένως αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να το υπερασπιστούμε μέσα από όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, με βάση τις αρχές του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού», επεσήμανε ο ίδιος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News