BUSINESS & FINANCE

Εκκρεμείς συντάξεις: Εκκαθάριση 78.000 συντάξεων και μηδενισμός τους μέχρι τέλη Ιουνίου 

Εκκρεμείς συντάξεις: Εκκαθάριση 78.000 συντάξεων και μηδενισμός τους μέχρι τέλη Ιουνίου 

Να έχει κλείσει το μεγάλο αγκάθι των εκκρεμών συντάξεων που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασφαλισμένους μέχρι και το τέλος Ιουνίου, είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών. Χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε το Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά, και ο πρόεδρος του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος του παρουσίασε τον μηδενισμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων του Ταμείου

Το ΝΑΤ συμπεριλαμβανόταν μέχρι πρότινος στα πλέον προβληματικά Ταμεία με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2021 ανέρχονταν σε 3.100, ενώ σήμερα εκκρεμεί η εκκαθάριση μόλις 12 ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων. 

Σειρά παίρνουν όμως και τα υπόλοιπα προβληματικά Ταμεία όπως το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ όπου εκεί στο τέλος της χρονιάς οι εκκρεμείς συντάξεις βρίσκονταν κοντά στις 2.000 και πλέον είναι πολύ κοντά στον μηδενισμό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης «ΑΤΛΑΣ» (μήνας Μάρτιος), τα οποία έχει στη διάθεση του το MR, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις απαριθμούνταν στις 78.173. Αυτό σημαίνει πως στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να τρέξουν ακόμη περισσότερο ώστε να κλείσει ο στόχος που αποτελεί άλλωστε και από τα τελευταία αγκάθια πριν η χώρα βγει από την Ενισχυμένη Εποπτεία.

Στο οπλοστάσιο του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας για τον μηδενισμό των συντάξεων, έχει πρόσφατα προστεθεί μια νέα fast track διαδικασία μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι που είναι ήδη σε αναμονή, θα μπορούν να εκδίδουν σύνταξη με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ θα βγαίνει η σύνταξη.

Στη γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων συνέβαλλε καθοριστικά και ο «πύργος ελέγχου», το συντονιστικό κέντρο και επιχειρησιακό κέντρο του ΕΦΚΑ καθώς από εκεί θα παρακολουθείται η απονομή των συντάξεων σε όλη την Ελλάδα. Μέσω του «πύργου ελέγχου», η διοίκηση μπορεί να παρακολουθεί με στοιχεία και ανά υπάλληλο σε πραγματικό χρόνο τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης.

Το νέο ψηφιακό σύστημα επιτρέπει στη διοίκηση του ΕΦΚΑ να έχει άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο, και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων συνολικά και ανά Ταμείο, ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.), ανά Περιφέρεια αλλά και ανά υπάλληλο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μηδενίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στο ΝΑΤ

Σε τροχιά αυξήσεων και οι συντάξεις – Κλειδί ο πληθωρισμός

e-ΕΦΚΑ: Ρεκόρ α΄ τριμήνου στις εκδόσεις συντάξεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News