«ΠΥΡΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ» ΕΦΚΑ

Εκκρεμείς συντάξεις: Η στοχοθεσία για τους υπαλλήλους και το μπόνους των «αρίστων»

Εκκρεμείς συντάξεις: Η στοχοθεσία για τους υπαλλήλους και το μπόνους των «αρίστων»

Τον δρόμο των αρίστων έδειξε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που εμπλέκονται με τη διαδικασία της απονομής συντάξεων κατά την επίσκεψή του στο «πράσινο» κτίριο του ΕΦΚΑ. Οι υπάλληλοι αυτοί πλέον έχουν ημερήσιο στόχο τρεις συντάξεις, που σημαίνει 60 συντάξεις το μήνα. Αυτός είναι ο αριθμός των συντάξεων που πρέπει οι υπάλληλοι να πετυχαίνουν ώστε να μπορούν να λάβουν και το μπόνους που προβλέπεται για την επιτευξη των στόχων.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΦΚΑ στο moneyreview.gr, είναι ένα στόχος που μπορεί να επιτευχθεί από τους υπαλλήλους, καθώς υπάρχουν ήδη υπάλληλοι που βγάζουν 70-75 συντάξεις μηνιαίως. Άρα – όπως αναφέρουν – μπορούν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Στις παρακάτω εικόνες αποτυπώνεται η δουλειά του άριστου και του «κακού» υπαλλήλου για την απονομή συντάξεων μέσω του νέου συστήματος μέσω του οποίου η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί να έχει πλήρη εικόνα ανά πάσα στιγμή πώς κινείται η διαδικασία των εκκρεμών συντάξεων.

Εκκρεμείς συντάξεις: Η στοχοθεσία για τους υπαλλήλους και το μπόνους των «αρίστων»-1

 

Εκκρεμείς συντάξεις: Η στοχοθεσία για τους υπαλλήλους και το μπόνους των «αρίστων»-2

Η νέα στοχοθεσία κρύβει ναι μεν μπόνους στους άριστους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που μπορεί να φθάσει τα 480 ευρώ μηνιαίως, αλλά και δυσμενή μετάθεση στους «κακούς» υπαλλήλους εφόσον δεν ανεβάσουν ταχύτητα στην έκδοση των συντάξεων. Η νέα στοχοθεσία στους υπάλληλους του ΕΦΚΑ αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο που χρησιμοποίει το υπουργείο Εργασίας ώστε να μπορέσει να «τρέξει» η διαδικασία και να επιτευχθεί ο στόχος και μεταμνημονιακή δέσμευση για μηδενισμό του στοκ των συντάξεων το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτή τη στιγμή οι εκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 129.000 και σύμφωνα με πληροφορίες άλλες 130.000 είναι οι επικουρικές συντάξεις. 

Διαβάστε ακόμη: Ποια χώρα έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό – Και ποια το χειρότερο

Στη «μάχη» του μηδενισμού των εκρεμμών συντάξεων μπαίνουν τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και οι ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι. Ο εν αναμονή συνταξιούχος θα μπορεί να επιλέξει έναν πιστοποιημένο επαγγελματία (δικηγόρο ή λογιστή) από το ειδικό μητρώο που θα τηρείται στον e-ΕΦΚΑ. Στόχος είναι το ξεστοκάρισμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα αξιοποιηθούν συνολικά 3.600 ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι, από τους οποίους οι 1.200 πιάνουν δουλειά τον Νοεμβρίο. Όπως έχει αποκαλύψει το moneyreview.gr οι ιδιώτες στη συνέχεια, το 2022 θα πέσουν και στη μάχη των επικουρικών καθώς αποτελεί το επόμενο πρότζεκτ για τις συντάξεις το 2022.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αυτό το διάστημα έχει δοθεί σε προβληματικά ταμεία και δύσκολες υποθέσεις: Ειδικά στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δυο χρόνια πριν. Το επόμενο διάστημα το βάρος πρόκειται να πέσει στο τ. ΤΣΜΕΔΕ. Oι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News