BUSINESS & FINANCE

Αποκαλυπτήρια για τον Βig Brother των συντάξεων 

Αποκαλυπτήρια για τον Βig Brother των συντάξεων 

Τα αποκαλυπτήρια του πύργου ελέγχου ή αλλιώς Βig Βrother των συντάξεων έκανε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε το πράσινο κτίριο του ΕΦΚΑ όπου λειτουργεί και το υπερσύγχρονο σύστημα μέσα από το οποίο λειτουργεί το συντονιστικό κέντρο και επιχειρησιακό κέντρο του ΕΦΚΑ. Από εκεί θα παρακολουθείται η απονομή των συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.Αποκαλυπτήρια για τον Βig Brother των συντάξεων -1

Εκεί θα συντονίζεται όλη η διαδικασία ώστε να επιτευχθεί και η επιτάχυνση της διαδικασίας και του project μηδενισμός συντάξεων. Μέσω του «πύργου ελέγχου», η διοίκηση θα μπορεί να παρακολουθεί με στοιχεία και ανά υπάλληλο σε πραγματικό χρόνο τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις: Στη μάχη των επικουρικών λογιστές και δικηγόροι 

Το νέο ψηφιακό σύστημα επιτρέπει στη διοίκηση του ΕΦΚΑ να έχει άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο, και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων συνολικά και ανά τ. Ταμείο, ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.) ανά Περιφέρεια αλλά και ανά υπάλληλο.

Αποκαλυπτήρια για τον Βig Brother των συντάξεων -2

Μέσω του νέου συστήματος παρακολούθησης η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τους υπαλλήλους που εμπλέκονται με τη διαδικασία της έκδοσης συντάξεων και να ξεχωρίζει όσους έχουν τις καλύτερες αποδόσεις στέλνοντας τους στην ουρά των μπόνους ενώ όσοι δεν θα περνούν τη βάση όσον αφορά στον μηνιαίο στόχο έκδοσης συντάξεων θα κινδυνέψουν ακόμη και με δυσμενή μετάθεση. Το 25% μόνο των υπάλληλων ξεπερνά τον μηνιαίο στόχο των 20-25 συντάξεων, ενώ το 50% των υπάλληλων εκδίδουν 2-8 συντάξεις το μήνα. Οι μισοί υπάλληλοι ουσιαστικά δεν περνούν καν τη βάση.

Αποκαλυπτήρια για τον Βig Brother των συντάξεων -3

Το α΄ εξάμηνο του 2022 θα μηδενίσει το κοντέρ

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εργασίας, ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 μέσω των διαφόρων εργαλείων που ήδη χρησιμοποίει ο ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας. Στόχος τον Δεκέμβριο είναι να εκδίδονται 30.000 συντάξεις μηνιαίως.

Πάντως οι θεσμοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων καθώς αποτελεί ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης παρουσιάσε την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων καθώς και τις εκτιμήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για αύξηση του ρυθμού απονομής των εκκρεμών συντάξεων και δραστική μείωση του στοκ έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο υπουργός μάλιστα σημείωσε ότι θα ενημερώνει τακτικά τους εκπροσώπους των θεσμών τόσο για την πορεία των εκκρεμών συντάξεων, όσο και για τη διαδικασία απονομής των συντάξεων γενικά, τονίζοντας ότι για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News