BUSINESS & FINANCE

Knight Frank: Με 10,6% «τρέχουν» τα ακίνητα στην Αθήνα – Πόσο θα κρατήσει το ράλι

Knight Frank: Με 10,6% «τρέχουν» τα ακίνητα στην Αθήνα – Πόσο θα κρατήσει το ράλι

Με διψήφιους ρυθμούς τρέχει η αγορά κατοικιών της Αθήνας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Knight Frank. Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αυξημένες κατά 10,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές εμφάνισαν αντίστοιχη αύξηση 8,4% το 2021.

Το ράλι των ακινήτων διεθνώς λαμβάνει πλέον ιστορικές διαστάσεις, καθώς όπως διαπιστώνει η Knight Frank, οι τιμές των ακινήτων σε 150 πόλεις αυξάνονται με τους γρηγορότερους ρυθμούς των τελευταίων 18 ετών. Συνολικά, ο Knight Frank Global Residential Cities Index αυξήθηκε το 2021 κατά 11%. 

Knight Frank: Με 10,6% «τρέχουν» τα ακίνητα στην Αθήνα – Πόσο θα κρατήσει το ράλι-1

«Το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές με τους σημερινούς ρυθμούς», τονίζουν οι αναλυτές του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου. Τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται (Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το 2022), το καταναλωτική κλίμα εξασθενεί λόγω της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τα εισοδήματα δεν αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς που «τρέχει» ο πληθωρισμός.

Για αυτό και η Knight Frank εκτιμά ότι το «γύρισμα» της αγοράς του real estate είναι πιο κοντά από ό,τι όλοι πίστευαν έως τώρα. «Η στροφή από μια αγορά όπου οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι σε μία που έχει περισσότερες ευκαιρίες για τους αγοραστές ίσως να βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι πιστεύαμε στις αρχές του έτους», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της.

Βέβαια, ακόμα και εάν τα επιτόκια φτάσουν στο 4% στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή στα επίπεδα στα οποία η Capital Economics προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα αρχίσουν να μειώνονται, η Knight Frank πιστεύει ότι αυτό πιθανότατα δεν θα μπορέσει να σταματήσει την αναβίωση των αστικών κέντρων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές στις μεγάλες πόλεις θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές στην αύξηση των επιτοκίων, σε σχέση με το σύνολο των εθνικών αγορών κατοικιών.

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank: Σε ιστορικό υψηλό οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021, πρωταγωνιστές τα ακίνητα

Ακίνητα: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά από την εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ

Τι σπίτι μπορείς να αγοράσεις με 1 εκατ. δολάρια; Το ακριβότερο και το φθηνότερο real estate στον κόσμο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News