Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 20:38
ΒUSINESS & FINANCE

Reuters: Η ΕΚΤ ετοιμάζει σχέδιο ανταλλαγής νομισμάτων με ευρώ για Ουκρανούς πρόσφυγες

Reuters: Η ΕΚΤ ετοιμάζει σχέδιο ανταλλαγής νομισμάτων με ευρώ για Ουκρανούς πρόσφυγες

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να οργανώσει ένα πρόγραμμα για εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες ώστε να ανταλλάξουν το νόμισμά τους γρίβνα σε ευρώ, εάν η Ε.Ε. προσφέρει στην κεντρική τράπεζα εγγύηση ότι θα καλύψει τον κίνδυνο, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της ίδιας της ΕΚΤ που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Περίπου 4 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή, όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανταλλαγή των γρίβνα σε ευρώ επειδή ελάχιστες τράπεζες θέλουν να αγοράσουν το νόμισμα μίας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο. 

Πηγές ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο για μετατροπή του νομίσματος, όμως το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι για πρώτη φορά εξετάζονται διάφορες επιλογές για το πως θα γίνει η μετατροπή. 

Στο πλαίσιο του σχεδίου που εξετάζεται η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα λειτουργήσουν ως δημοσιονομικοί αντιπρόσωποι της ένωσης. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα δώσουν την εντολή στην ΕΚΤ να διεκπεραιώσει το σχέδιο, να παραμείνουν πιστές στην απαγόρευση της χρηματοδότησης κυβερνήσεων από την ΕΚΤ και να παράσχουν στην ΕΚΤ τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αναλλαγή. 

«Η άλλη εναλλακτική λύση είναι να δοθεί εντολή στην ΕΚΤ από την κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας», σύμφωνα με το έγγραφο. 

Ενώ η πρόταση της ΕΚΤ είναι να γίνει ανταλλαγή με ευρώ, ενδεχομένως να συμπεριλάβει στο σχέδιό της και νομίσματα άλλων χωρών της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη του ευρώ. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες κατευθύνονται στην Πολωνία, η οποία έχει φιλοξενήσει μέχρι στιγμής 2,3 εκατ. Ουκρανούς. Επίσης, οι γειτονικές χώρες μέλη της Ε.Ε., Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία, έχουν επίσης δεχθεί μεγάλο αριθμό. Από αυτές μόνο η Σλοβακία είναι μέλος της Ευρωζώνης. 

Αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη από τις χώρες της Ε.Ε. να δοθεί εγγύηση στην ΕΚΤ, επειδή αυτό θα σημαίνει ότι οι κίνδυνοι του εν λόγω προγράμματος θα είναι επιμερισμένοι ισόποσα μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε..
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Έτοιμη να αναλάβει δράση στις δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News