Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 14:48
BUSINESS & FINANCE

«Χρυσά» αλουμίνιο και χάλυβας στην Ευρώπη – Στα ύψη οι τιμές

«Χρυσά» αλουμίνιο και χάλυβας στην Ευρώπη – Στα ύψη οι τιμές

«Κόκκινο» χτύπησαν οι τιμές του χάλυβα και του αλουμινίου στην Ευρώπη, καθώς η Αυστραλία απαγόρευσε την εξαγωγή πρώτων υλών στη Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βάλει «στοπ» στις εισαγωγές χάλυβα και ειδών πολυτελείας από τη Ρωσία.

Oι τιμές για τον δείκτη αναφοράς για τα πηνία χάλυβα στη Βόρεια Ευρώπη σημείωσαν άλμα 10% στα 1.435 ευρώ ανά τόνο την Παρασκευή, σύμφωνα με εβδομαδιαία στοιχεία από την Kallanish Commodities Ltd. Oι τιμές για το ρεμπάρ έπιασαν, επίσης, επίπεδα ρεκόρ.

Ήδη, φαίνεται ο αντίκτυπος από τα νέα μέτρα που θα απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικών προϊόντων χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους traders να αναμένουν μείωση των προμηθειών και αύξηση των τιμών.

Η Ε.Ε. αποτελεί κύρια αγορά για τις ρωσικές εταιρείες παραγωγής χάλυβα, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους.

«Χρυσά» αλουμίνιο και χάλυβας στην Ευρώπη – Στα ύψη οι τιμές-1

Η αγορά χάλυβα ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα από την απώλεια της Ουκρανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης εξαγωγέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι τεράστιες τιμές στην ενέργεια έχουν επίσης προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία αρκετών εταιρειών παραγωγής χάλυβα.

Αντίστοιχα, οι τιμές του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου παρουσίασαν αύξηση πάνω από 5% σήμερα, φτάνοντας τα 3.554 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. Μετέπειτα, η τιμή έπεσε ελαφρώς στα 3.507 δολάρα ανά τόνο.

Σημειώνεται ότι χτες η Αυστραλία απαγόρευσε την εξαγωγή οξειδίου του αργιλίου και πετρωμάτων αλουμινίου, όπως ο βωξίτης, στη Ρωσία.

Αναλυτής της Julius Baer ανέφερε: «Μαζί με την αναταραχή στις εξαγωγές από την Ουκρανία, τα μεταλλουργεία της Ρωσίας αντιμετωπίζουν σημαντικό έλλειμμα προμήθειας πρώτων υλών. Η απαγόρευση είναι περισσότερο συμβολική, καθώς η Ρωσία δυσκολευόταν να πουλήσει το αλουμίνιό της».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Στο τραπέζι το σενάριο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Βιομηχανίες: Με πλάνο ημέρας παλεύουν με την αύξηση του κόστους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News