ΒUSINESS & FINANCE

Alpha Bank: Διατηρεί το στόχο για διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023

Alpha Bank: Διατηρεί το στόχο για διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023

Το στόχο για διανομή μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση του 2023 επανέλαβε η διοίκηση της Alpha Bank στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. Η πρόβλεψη βασίζεται στην ενίσχυση της κερδοφορίας μετά την εφάπαξ καταγραφή της ζημιάς για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων το 2021, στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης και στην επίτευξη δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,5 % και δείκτη απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%. 

Τα αποτελέσματα του 2021 πιστοποιούν την εξυγίανση του ισολογισμού και την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων έως τα τέλη του έτους. Το στοκ των κόκκινων δανείων θα μειωθεί περαιτέρω από τα 5,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 σε 2,9 δισ. ευρώ το 2022 και 1,1 δισ. ευρώ το 2024.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης επεσήμανε ότι «η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα». 

Η έκθεση του ομίλου στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι επουσιώδης και περιορίζεται στο 0,05% του συνολικού χαρτοφυλακίου και όπως σημείωσε η διοίκηση της Alpha Bank στην Ελλάδα «δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις επιδείνωσης του δανειακού μας χαρτοφυλακίου».  

Η ανησυχία επικεντρώνεται στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομίας το 2022, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις, την κερδοφορία και τις επενδυτικές προοπτικές, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επιπλέον η αυξημένη αβεβαιότητα θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ελλάδα που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, ενώ αρνητικές είναι και οι άμεσες επιπτώσεις και στο πρόγραμμα δανεισμού των τραπεζών. Η Alpha Bank αναμένει την σταθεροποίηση των αγορών που θα της επιτρέψουν την άντληση κεφαλαίων τύπου senior preferred και AT1 για την κάλυψη των στόχων MREL

Οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και τις ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού, επιτεύχθηκαν νωρίτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού, υπογράμμισε η διοίκηση της Allpha Bank με αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων να μειωθεί στο 13% από 42,5%. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η Alpha Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων ύψους 16 δισ. ευρώ. Η εξυγίανση του ισολογισμού επέφερε ζημίες ύψους 2,9 δισ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους, δηλαδή χωρίς την επίπτωση της εξυγίανσης, διαμορφώθηκαν στα 330 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Alpha Bank επέμεινε στην σημαντική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων που καταγράφηκε το δ’ τρίμηνο του 2021 (ενίσχυση κατά 2% ή κατά 600 εκατ. ευρώ) μετά από μία 10ετή προσπάθεια συρρίκνωσης του ισολογισμού της λόγω των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων δανείων. Συγκεκριμένα οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν στα 5,4 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,3 δισ. για το έτος και το ενήμερο χαρτοφυλάκιο ανήλθε στα 28,6 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 προβλέπεται διπλασιασμός της καθαρής πιστωτικής επέκτασης με την ενίσχυση των ενήμερων χρηματοδοτήσεων στα 31.3 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας παραμένει ισχυρή με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,1%, και τον δείκτη κεφαλαίων CET1  σε 13,2%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού (RWAs) που προκύπτει από τις συναλλαγές Orbit, Sky και Riviera, οι εν λόγω δείκτες διαμορφώνονται σε 16,7% και 13,7%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News