Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 18:02
BUSINESS & FINANCE

Κυρ. Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Νέα μέτρα στήριξης την επόμενη εβδομάδα

Αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους στην Ουκρανία

Κυρ. Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Νέα μέτρα στήριξης την επόμενη εβδομάδα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Ενέργεια

Για την ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάγκη να απεξαρτηθεί η Ευρώπη, το συντομότερο δυνατό, από το ρωσικό αέριο, είναι μεγάλη. «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».

Επισήμανε ακόμα πως υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. «Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου» είπε.

«Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες» σημείωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σημείωσε πως είναι πιθανή μία συνάντηση της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας για τον συντονισμό τους στο θέμα της ενέργειας πριν την σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Μαρτίου.

«Οι χώρες του Νότου είναι σε απόλυτο συντονισμό, ειδικά για τα ζητήματα που αφορούν στην αγορά της ενέργειας», δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μία συνάντηση κατά πάσα πιθανότητα στη Ρώμη…για να συντονίσουμε τις πρωτοβουλίες μας.»

Προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις εικόνες που έρχονται συνεχώς από την Ουκρανία με θύματα αμάχους και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά. «Αυτή την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που δείχνει η χώρα μας, δεν την είδαμε όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση της ανατολικής Μεσογείου» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων χρόνων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο έξι σημείων προτείνει στην Ε.Ε. ο Κυρ. Μητσοτάκης

Φον ντερ Λάιεν: Τέταρτος γύρος κυρώσεων κατά Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News