BUSINESS & FINANCE

Οι πλούσιοι «άνεργοι» που πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΟΑΕΔ – Ποιοι βγαίνουν από τις λίστες ανεργίας

Οι άνεργοι που αποδείχθηκε πως δεν ήταν άνεργοι 

Οι πλούσιοι «άνεργοι» που πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΟΑΕΔ – Ποιοι βγαίνουν από τις λίστες ανεργίας

Αλλάζουν όλα για τους εγγεγραμμένους στις λίστες ανεργίας σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» που έρχεται σήμερα Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση. 

Ένας από τους πυλώνες του νομοσχεδίου έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης των επιδομάτων ανεργίας που έχουν εντοπιστεί ώστε τα επιδόματα να κατευθύνονται μόνο σε όσους τα έχουν ανάγκη. 

Τα κριτήρια 

1) Ο άνεργος για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).Το σχέδιο περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, προηγούμενη απασχόλησή του, ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

2) Στη συνέχεια ο άνεργος θα πρέπει να αποκτά τη ψηφιακή κάρτα ανεργίας της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) μέσω της οποίας θα βεβαιώνει την εγγραφή του στο ψηφιακό μητρώο ανεργίας ώστε να απολαμβάνει τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

3) Πλέον για να μπορεί να παραμείνει κάποιος στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να πληρεί τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα υπάρχει δηλαδή κόφτης εισοδήματος όμοιος μάλιστα με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή για τους άγαμους το εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 14.000 ευρώ και για τους έγγαμους 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Από τον εισοδηματικό κόφτη εξαιρούνται από το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους.

4) Ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί 3 φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα  ανεργίας. Διαγραφή όμως προβλέπεται και στη περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν θα του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας.

Οι άνεργοι που αποδείχθηκε πως δεν ήταν άνεργοι 

Στην τσιμπίδα των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας πιάστηκαν κάποιοι που μάλλον δεν είχαν και τόσο ανάγκη να βρίσκονται στη λίστα των ανέργων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο μητρώο του υπάρχουν:

• Έγγαμο ζευγάρι, άντρας 55 ετών με 11 χρόνια ανεργίας και γυναίκα 51 ετών με χρόνια ανεργίας επίσης, κάτοικοι Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 130.000 ευρώ.

• Γυναίκα 55 ετών, έγγαμη, με 10 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 250.000 ευρώ.

• Γυναίκα 48 ετών, έγγαμη, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 300.000 ευρώ.

• Άνδρας 55 ετών, έγγαμος, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 150.000 ευρώ.

• Γυναίκα 49 ετών, έγγαμη, με 13 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 180.000 ευρώ.

• Γυναίκα 56 ετών, έγγαμη, με 12 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 160.000 ευρώ.

• Άνδρας 66 ετών, έγγαμος, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Ηλιούπολης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 55.000 ευρώ.

• Γυναίκα 55 ετών, έγγαμη, με 10 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Βούλας, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 60.000 ευρώ

• Άνδρας 61 ετών, έγγαμος, με 20 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Θεσσαλονίκης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 70.000.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Πώς θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό

Ανεργία: Πρωτιά για την Ελλάδα τον Ιανουάριο, σε ιστορικό χαμηλό η Eυρωζώνη

ILO: Η πανδημία στοίχισε 255 εκατ. θέσεις εργασίας το 2020

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News