BUSINESS & FINANCE

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Πώς θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Πώς θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό

Ανασχεδιασμό των παθητικών πολιτικών ετοιμάζει μέσα στο επόμενο διάστημα το  υπουργείο Εργασίας. Ο όποιος ανασχεδιασμός αρχικά θα είναι πιλοτικός, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου στο ΜR, με τις μεταρρυθμίσεις να έχουν ως στόχο την στήριξη της μετάβασης στην απασχόληση. 

Οι δράσεις που σχεδιάζoνται έχουν συμπεριληφθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούριο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας. 

Τα δύο προγράμματα

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν δύο πιλοτικά έργα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτών των έργων, θα εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχουν στην αγορά εργασίας πρώτον η αύξηση του επιπέδου κάλυψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και δεύτερον η αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού. Άρα, η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του. 

Θα υπάρχει βεβαίως ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο το οποίο βέβαια δεν έχει οριστεί ακόμη, ενώ εξετάζεται η διακοπή του επιδόματος εάν ο άνεργος αρνείται συνεχώς να προσληφθεί σε θέση εργασίας που θα του προτείνεται από τον ΟΑΕΔ.

Πρόγραμμα κατάρτισης και επίδομα ανεργίας

Η μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου αμοιβαίων υποχρεώσεων που ισχύει επί του παρόντος μεταξύ του ΟΑΕΔ και των ατόμων που αναζητούν εργασία. Η μεταρρύθμιση θα άρει τα αντικίνητρα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων με τη διατήρηση του δικαιώματος τους σε παροχές ανεργίας κατά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει σταδιακή διασύνδεση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την «ενεργή αναζήτηση εργασίας» ως υποχρέωση του άνεργου, με στόχο την επανένταξή του στην αγορά το ταχύτερο δυνατό. 

Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα πρέπει να είναι και άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Διαβάστε επίσης: 

Κάτω από το 13% η ανεργία – Πάνω από 4 εκατ. οι απασχολούμενοι

ΟΑΕΔ: Τα προγράμματα του 2022 για τη δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας

Αγορά εργασίας: Τα αγκάθια της πανδημίας και τι μέλλει γενέσθαι το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News