Business & Finance Κυριακή 6/02/2022, 20:54
ΑΝΑΛΥΣΗ GARTNER

Αγορά εργασίας: Τα αγκάθια της πανδημίας και τι μέλλει γενέσθαι το 2022

Αγορά εργασίας: Τα αγκάθια της πανδημίας και τι μέλλει γενέσθαι το 2022

Πολύ μεγαλύτερες ήταν οι δοκιμασίες στην αγορά εργασίας το 2021 σε σχέση με το προσδοκώμενο, αφού όχι μόνο ήρθε αντιμέτωπη με νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αλλά και αμφιβολίες όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς και μαζικές παραιτήσεις και μία μεγάλη «μάχη» για αναζήτηση νέων ταλέντων.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Gartner, η κινητικότητα  θα συνεχιστεί και το 2022 με αλλαγές όσον αφορά το μοντέλο εργασίας (τηλεργασία και υβριδική εργασία), τις αποδοχές και τις κοινωνικές μεταβολές. Η Gartner καταλήγει, εστιάζοντας ιδίως στην αμερικανική αγορά εργασίας, ότι οι ακόλουθες πέντε τάσεις θα διαμορφώσουν την αγορά εργασίας:

1. Δικαιοσύνη στο εργασιακό περιβάλλον.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι συζητήσεις σχετικά με τα θέματα ισότητας και δικαιοσύνης στην εργασία έχουν αυξηθεί κατά 658% από το 2018 στο πλαίσιο ανάλυσης των εταιρικών αποτελεσμάτων στις εταιρείες του S&P 500. Τα θέματα που κυριαρχούν είναι τα εξής:

  • Ποιος έχει τη δυνατότητα ευέλικτης εργασίας, ακόμη και μέσα στον ίδιο οργανισμό;
  • Οι εταιρείες θα πρέπει να αλλάζουν τις αποδοχές σε εργαζομένους που μετακινούνται σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος ζωής;
  • Είναι δίκαιο να παίρνουν μόνο ορισμένοι πριμοδότηση εντός μίας εταιρείας;
  • Όσο ορισμένοι δικαιούνται εφάπαξ ενισχύσεις (π.χ. για στήριξη εργαζομένων με παιδιά), τι θα έπρεπε να λάβουν οι υπόλοιποι;

2. Υποχρεωτικός εμβολιασμός στις επιχειρήσεις

Παρά την επέλαση της Όμικρον λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, απαιτούν υποχρεωτικό εμβολιασμό και αντ’ αυτού βασίζονται στα συχνά τεστ. Οι αμφιβολίες σχετικά με τον εμβολιασμό οδήγησαν σε δικαστικές διαμάχες και σε εντάσεις στον εργασιακό χώρο.

3. «Μάχη» για εύρεση ταλέντων

Τεράστιος είναι ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας για τον εντοπισμό των σωστών ανθρώπων, με αποτέλεσμα να δίνονται περισσότερα κίνητρα από τους εργοδότες, μεταξύ αυτών και αυξημένες αποδοχές. Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις, καταλήγει η Gartner, θα επιλέξουν να μειώσουν το ωράριο αντί να αυξήσουν τους μισθούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι μικρότερες εταρείες θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν με τους εργοδότες που προσφέρουν υψηλότερες αποδοχές.

4. Ευελιξία στην εργασία

Για τους ρόλους που μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, η ελεύθερη επιλογή του τρόπου, του τόπου και του χρόνου εργασίας θα αποτελέσει κίνητρο και το 2022. Ωστόσο, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν περαιτέρω οι κοινωνικές επαφές στη δουλειά και κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι θα πδηγούνται πιο εύκολα στην παραίτηση.

5. Σχέση επικεφαλής και εργαζομένων

Η σχέση μεταξύ μάνατζερ και εργαζομένων έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ, καταλήγει η ανάλυση της Gartner. Για όσους εργάζονται από απόσταση ή υβριδικά, οι μάνατζερ είναι ο συνδετικός κρίκος αυτών με τον εργοδότη τους και συνεπώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπειρία τους στη δουλειά.

Παράλληλα, όμως, ορισμένες από τις ευθύνες των μάνατζερ, όπως για παράδειγμα ο προγραμματισμός και η επίβλεψη ορισμένων αναφορών ή έργων, έχει αυτοματοποιηθεί. Έτσι, οι εταιρείες θα έχουν να αντιμετωπίσουν σύντομα την εξής επιλογή: να μειώσουν τον αριθμό των μάνατζερ ή να αλλάξουν τις προσδοκίες του τι σημαίνει να είναι κανείς μάνατζερ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εργασία χωρίς ωράριο: Οι δύο όψεις μιας νέας τάσης

Οι 5 τάσεις που έφερε ο Covid στην αγορά εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News