ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και πότε

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και πότε

Mέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις αλλαγές που αναμένεται να φέρει το εν λόγω νομοσχέδιο είναι και οι αλλαγές των επιδομάτων ανεργίας. Στόχος του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός και μια πιο σύγχρονη αντίληψη για την επιδοματική πολιτική για την απασχόληση, απομακρύνοντας όλα τα αντικίνητρα για την μετάβαση στην αγορά εργασίας και παράλληλα αντιμετωπίζοντας στοχευμένα τις ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων.

Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα αναθεωρηθεί ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το επίδομα ανεργίας. Στόχος είναι οι άνεργοι να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και όχι να λαμβάνουν ένα επίδομα ανεργίας.

Η μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου αμοιβαίων υποχρεώσεων που ισχύει επί του παρόντος μεταξύ του ΟΑΕΔ και των ατόμων που αναζητούν εργασία και δεύτερον την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και των παροχών ανεργίας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Επίσης η μεταρρύθμιση θα άρει τα αντικίνητρα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων με τη διατήρηση του δικαιώματος τους σε παροχές ανεργίας κατά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει σταδιακή διασύνδεση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την «ενεργή αναζήτηση εργασίας» ως υποχρέωση του άνεργου, με στόχο την επανένταξή του στην αγορά το ταχύτερο δυνατό. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα πρέπει να είναι και άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης. Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενεργοποιηθούν προγράμματα για την κατάρτιση και επανακατάρτιση των ανέργων. Το πρόγραμμα, που απλώνεται μέχρι και το 2025, αφορά 500.000 ανέργους ενώ ο προϋπολογισμός του αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Περίπου 150.000 δικαιούχοι μάλιστα στο τέλος του 2022 θα αποκτήσουν πιστοποιητικό για βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Επιπλέον, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο moneyreview.gr, αναμένονται μέσα στον επόμενο χρόνο να αρχίσουν δύο πιλοτικά έργα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτών των έργων θα εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχουν στην αγορά εργασίας πρώτον η αύξηση του επιπέδου κάλυψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και δεύτερον η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του τυποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού. Άρα η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του. Θα υπάρχει βεβαίως ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο το οποίο βέβαια δεν έχει οριστεί ακόμη και πιθανόν να είναι το σημερινό επίδομα ανεργίας.

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτο Ένσημο: Πότε και πώς θα εφαρμοστεί – 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Κ. Χατζηδάκης: Νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών φέρνει το 1555 – Τι έπεται

Alpha Bank: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της απασχόλησης στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News