ΒUSINESS & FINANCE

Eurobank: Νέο επιχειρησιακό σχέδιο και διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20% από το 2022

Eurobank: Νέο επιχειρησιακό σχέδιο και διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20% από το 2022

Μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή περίπου 13% το χρόνο με έμφαση το 2022, χρονιά που τα κέρδη ανά μετοχή θα ενισχυθούν πάνω από 20% και διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2022 σε ποσοστό περίπου 20%, προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο 2022 – 2024 της διοίκησης της Eurobank που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών με αφορμή τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. 

«Η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της και καθώς τα γεγονότα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνεπειών τους είναι πρόωρη», σημείωσε ο CEO του Ομίλου Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας. Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης θα είναι μακροπρόθεσμες εκτίμησε η διοίκηση της Eurobank και θα προέλθουν μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, που εφόσον επιμείνει σε υψηλά επίπεδο θα έχει αρνητική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την εξέλιξη της ανεργίας. 

Ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι η άμεση έκθεση της χώρας μας μέσω των εμπορικών συναλλαγών είναι κάτω του 1,5% των συνολικών εξαγωγών μας, ενώ σε ανάλογα χαμηλά επίπεδα είναι και η έκθεση του τουρισμού. Επουσιώδης είναι και η άμεση έκθεση του ομίλου της Eurobank που σε όρους δανειακού χαρτοφυλακίου περιορίζεται κάτω από 80 εκατ. ευρώ, ενώ κάτω από τα 15 εκατ. ευρώ είναι η έκθεση σε ρωσικές επιχειρήσεις. Η δραστηριότητα στην Κύπρο, η οικονομία της οποίας είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην αγορά της Ρωσίας, υπολογίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση κατά 10% των κερδών της θυγατρικής του ομίλου, ποσοστό που είναι μικρό στο σύνολο της κερδοφορίας. 

Ωστόσο, για την Ελλάδα, όπως υπογράμμισε «αυτό είναι το τρίτο κύμα μιας δυσμενούς συγκυρίας, μετά από την μακρά οικονομική κρίση και την πανδημία. Είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, για την οποία ένα έτος εντυπωσιακής ανάκαμψης έθεσε τα θεμέλια για την έναρξη ενός κύκλου ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη μεγέθη για την επικράτηση του θετικού σεναρίου εξακολουθούν να ισχύουν: η ύπαρξη ενός φιλικού για επενδύσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ένας σταθερός οδικός χάρτης με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης, που περιλαμβάνουν το NextGenEU και λοιπούς πόρους από την ΕΕ. Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής αναταραχής είναι πιθανό να μετριαστούν με συντονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως συνέβη και με την πανδημία».

Οι εκτιμήσεις του ομίλου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στις οποίες στηρίζονται και οι προβλέψεις για την κερδοφορία «εξακολουθούν να ισχύουν» υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, θέτοντας το στόχο για ανάκαμψη φέτος στο 4,5% και μεταξύ 3,5% – 4% την προσεχή διετία. Στη βάση αυτών των προβλέψεων ο CEO του Ομίλου επεσήμανε ότι η Eurobank είναι σε ισχυρή θέση αξιοποιήσει τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα επιτρέψουν αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της κατά 7% ετησίως.

Η διοίκηση της Eurobank έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος σε «συνετή βάση», όπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας συμπληρώνοντας ότι η Τράπεζα έχει υπερκαλύψει τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2021, αφήνοντας πίσω την προσπάθεια για την κεφαλαιακή της θωράκιση και την εξυγίανση του ισολογισμού της. Στις προκλήσεις των προσεχών μηνών περιλαμβάνεται η κάλυψη του στόχου MREL με την έκδοση κεφαλαίων τύπου Tier II ύψους 1 δισ. ευρώ, «σε εύλογο κόστος όταν ανοίξει παράθυρο στις αγορές». 

Οι τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε μια οικονομική ανάκαμψη που θα βασίζεται στις επενδύσεις, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από μια δεκαετία απομόχλευσης. Πιστεύουμε ότι η Eurobank βρίσκεται σε θέση ισχύος, ώστε να εκμεταλλευτεί τον ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Η κερδοφορία μας θα στηριχτεί στην αύξηση των δανείων, στους τομείς που παράγουν έσοδα από προμήθειες, όπου έχουμε ηγετική θέση, στη συγκράτηση του κόστους, με το επιχειρηματικό μας μοντέλο να μετατοπίζεται από τη διαχείριση, το «run the bank», στην ανάπτυξη, το «grow the bank» με αιχμή τις επενδύσεις σε ανθρώπους και τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, παραμένει ισχυρή η δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, που μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ευημερία στις χώρες και τις κοινωνίες που υπηρετούμε.»

 

Αναλυτικά, οι χρηματοοικονομικοί στόχοι του νέου επιχειρησιακού προγράμματος της περιόδου 2022 – 2024 προβλέπουν :

 

• Μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή περίπου 13% το χρόνο

• Διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2022 σε ποσοστό περίπου 20%

• Επίτευξη διατηρήσιμης απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10% κατ’ έτος.

• Δημιουργία τουλάχιστον 100 μονάδων βάσης κεφαλαίων ετησίως από την κερδοφορία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, τη διανομή μερίσματος και την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης.

• Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από 6,8% το 2021 σε 4,8% το 2024, στόχος που ενισχύεται από τα χαμηλά επίπεδα καθαρών εισρών NPEs ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2022.

 

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Καθαρά κέρδη 424 εκατ.ευρώ το 2021 – Στο 6,8% ο δείκτης NPEs

Eurobank: Τι «τρέναρε» την ανάπτυξη του δ’ τριμήνου του 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News